Meghódította a karácsonyt – így készül a grincsfa

Hirdetés

Pár évvel ezelőtt kezdte meg magyarországi hódítását ez a furcsán kinéző kiegészítő, ami karácsony idején kerül elő. A grincsfáról megoszlanak a vélemények, mostani cikkemben sok mindent elmondok róla és a készítésével is megismerkedhettek!

 

Adventi koszorú helyett grincsfa? 

Karácsony idején sok helyen találkozhatunk az adventi koszorúk mellett a grincsfákkal is – a kettő viszont nem helyettesíti egymást és nem is ezért vásárolják az emberek. Szerintem nem kell senkinek bemutatnunk a Grincset, akit Jim Carrey testesít meg a 2000-ben készült filmben. A legtöbben ennek az alkotásnak tulajdonítják a sokkal később megjelenő grincsfadivatot is. 

 

A grincs(fa) története

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy 1957-ben jelent meg az eredeti alkotás, Dr. Seuss, azaz Theodor Seuss Geisel írta a mesét (How the Grinch Stole Christmas!). A történet szerint a Grincs nem szeret a karácsony, egy kislány azonban rábeszéli, hogy velük együtt ünnepeljen. A városka polgármestere megsérti azzal, hogy egy borotvát ad neki ajándékba, ezen pedig annyira felbőszül, hogy el akarja lopni a városból a karácsonyt. Tervét meg is kezdi, ellopja a karácsonyfákat, az égőket, a dekorációkat, azonban kudarcot vall, mivel a városlakók továbbra is énekelnek, ünnepelnek, ugyanis a karácsony nem a tárgyakban, hanem a szívekben él. Ezt látva a Grincs szíve is meglágyul. 

Hirdetés

 

A grincsfa mérgező? 

Sokak szerint a grincsfa tele van negatív szimbólumokkal, ez pedig a történet hozadéka. Alakja gúzsba kötött fenyő (a bűn megkötöz), a hegye lefelé lóg, nem felfelé (Isten helyett egyenesen a pokolra mutat). A zsurló ráadásul negatív növény, egyes mesékben Zsurló a neve a negatív szereplőnek is. 

 

A grincsfa készítése

Tehát megoszlanak a vélemények a grincsfáról, én nem fogok egyik oldalra sem állni most, inkább elmondom, hogyan készíthettek saját díszt magatoknak! A grincsfa méretében hatalmas a választék, egészen kicsi asztaldísztől a méretes karácsonyfapótló szobai díszig találhatunk példát. 

 

A grincsfa alapja általában az örökzöld zanót, de egy élő tujából is elkészíthetjük (ebben az esetben ne vigyük be a lakásba). A forma kialakításához szükségünk lesz vékony drótra, amit a tövétől kezdünk el körbetekerni a vesszőkön. Ezt úgy tegyük, hogy az ágakat és a felfelé nyúló hajtásokat jó erősen összeszorítjuk. Ezzel a módszerrel létre tudunk hozni egy folyamatosan vékonyodó formát, aminek a vége lefelé kanyarodik, csak úgy, mint egy manósapka. 

 

A grincsfa díszítése

Az alappal kész is vagyunk, tényleg nem olyan bonyolult, jöhet a díszítés, aminek csak és kizárólag a kreativitásotok szabhat határt. Már a kötözésre használt drótra is fűzhetünk gyöngyöket, de akár egy szalaggal is körbe tekerhetjük. Fel lehet díszíteni a karácsonyfa mintájára gömbdíszekkel, tobozokkal, és tehetünk rá égősort is. A közös pont minden esetben az, hogy a manósapka végére gömböt akasztunk. Sok sikert mindenkinek az elkészítéshez, az alkotásokról bátran tegyetek fotókat Facebook-csoportunkba!

(Fotó forrása: Pinterest)

Hirdetés