Fantasztikus lehetőségeket rejt magában – Így használd fel a görögdinnye héját!

Hirdetés

Itt a nyár, itt a dinnyeszezon, amiről viszont sajnos sokan nem tudnak, hogy a görögdinnye héját is fel tudjuk használni. Mostani írásomban megmutatom nektek a legjobb megoldásokat, érdekes lehetőségeket tartogat a görögdinnye héja! 

 

Görögdinnyehéj felhasználása - A görögdinnye héjából lekvár készülhet! 

Távolítsuk el egy kilónyi görögdinnye héjáról a külső, zöld réteget, majd a fehér részt kockázzuk fel. Nem baj, ha maradt egy kevéske piros gyümölcsrész, sőt, ettől egy kicsit édesebb lesz a lekvárunk. Adjunk hozzá 4-500 gramm cukrot és hagyjuk állni az egészet fél napig.

 

Ezt követően forraljuk a keveréket addig, amíg nem lesz teljesen kocsonyás, ekkor adjunk hozzá egy közepes méretű citrom levét, rottyantsuk rajta egyet és töltsük a lekvárt üvegekbe. Fontos, hogy főzés közben sűrűn keverjük meg, mert könnyen odaéghet. A citrom levén kívül adhatunk hozzá még egy kis almát is. 

 

Hirdetés

Görögdinnyehéj felhasználása - A görögdinnye héjából készítsünk gyümölcslevet! 

Nincs más dolgunk, mint a dinnyehéjat megtisztítani a kemény, külső, zöld héjtól és a fehér részt turmixgépbe helyezni. Más gyümölcsökkel együtt készíthetünk egy isteni finom, krémes állagú, hűsítő italt, amit a gyerekek is imádni fognak!

 

Görögdinnyehéj felhasználása - A görögdinnye héja alkalmas salátának! 

Ízletes salátákhoz is hozzákeverhetjük a dinnye héját. A zöld részt ebben az esetben is távolítsuk el, majd kockázzuk fel a fehér részeket. Fonnyasszuk meg egy kis olívaolajon, közben sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

 

Görögdinnyehéj felhasználása - A görögdinnye héjából isteni savanyúság készülhet! 

5 dl vizet 30 gramm sóval forraljunk fel és hűtsük langyosra, közben egy kilónyi dinnyehéjat tisztítsunk meg a külső, kemény, zöld résztől és daraboljuk fel a fehér részt olyan méretűre, ami kényelmesen belefér majd az üvegekbe. A befőttes üveg aljára tegyünk egy réteg kaprot, borsot, dinnyehéjat, majd megint egy réteg kaprot, borsot, dinnyehéjat és így töltsük fel az üveget.

 

A végén öntsük fel annyi sós vízzel, ami ellepi, a tetejére helyezzünk kenyérszeletet és egy tányért. A kovászos uborkához hasonlóan 3-4 napig érleljük napsütéses helyen. Érlelés után a dinnyehéjat tegyük tiszta edénybe és öntsük rá a leszűrt levet, hűtőben tárolva sokáig eláll. 

 

Görögdinnyehéj felhasználása - A görögdinnye héját imádják a tyúkok! 

Ha az előző ötletek közül egyik sem tetszett, akkor se dobd a kukába a dinnye héját, add inkább a tyúkoknak! El se fogod hinni, mennyire imádják és milyen gyorsan meg fogják tisztítani a dinnye héját, csak és kizárólag a zöld részt fogják ott hagyni. 

Suanpa képe a Pixabay -en.

Hirdetés