Fantasztikus lehetőségeket rejt magában – Így használd fel a görögdinnye héját!
Hirdetés
Itt a nyár, itt a dinnyeszezon, amiről viszont sajnos sokan nem tudnak, hogy a görögdinnye héját is fel tudjuk használni. Mostani írásomban megmutatom nektek a legjobb megoldásokat, érdekes lehetőségeket tartogat a görögdinnye héja!
Görögdinnyehéj felhasználása - A görögdinnye héjából lekvár készülhet!
Távolítsuk el egy kilónyi görögdinnye héjáról a külső, zöld réteget, majd a fehér részt kockázzuk fel. Nem baj, ha maradt egy kevéske piros gyümölcsrész, sőt, ettől egy kicsit édesebb lesz a lekvárunk. Adjunk hozzá 4-500 gramm cukrot és hagyjuk állni az egészet fél napig.
Ezt követően forraljuk a keveréket addig, amíg nem lesz teljesen kocsonyás, ekkor adjunk hozzá egy közepes méretű citrom levét, rottyantsuk rajta egyet és töltsük a lekvárt üvegekbe. Fontos, hogy főzés közben sűrűn keverjük meg, mert könnyen odaéghet. A citrom levén kívül adhatunk hozzá még egy kis almát is.
Hirdetés
Görögdinnyehéj felhasználása - A görögdinnye héjából készítsünk gyümölcslevet!
Nincs más dolgunk, mint a dinnyehéjat megtisztítani a kemény, külső, zöld héjtól és a fehér részt turmixgépbe helyezni. Más gyümölcsökkel együtt készíthetünk egy isteni finom, krémes állagú, hűsítő italt, amit a gyerekek is imádni fognak!
Görögdinnyehéj felhasználása - A görögdinnye héja alkalmas salátának!
Ízletes salátákhoz is hozzákeverhetjük a dinnye héját. A zöld részt ebben az esetben is távolítsuk el, majd kockázzuk fel a fehér részeket. Fonnyasszuk meg egy kis olívaolajon, közben sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Görögdinnyehéj felhasználása - A görögdinnye héjából isteni savanyúság készülhet!
5 dl vizet 30 gramm sóval forraljunk fel és hűtsük langyosra, közben egy kilónyi dinnyehéjat tisztítsunk meg a külső, kemény, zöld résztől és daraboljuk fel a fehér részt olyan méretűre, ami kényelmesen belefér majd az üvegekbe. A befőttes üveg aljára tegyünk egy réteg kaprot, borsot, dinnyehéjat, majd megint egy réteg kaprot, borsot, dinnyehéjat és így töltsük fel az üveget.
A végén öntsük fel annyi sós vízzel, ami ellepi, a tetejére helyezzünk kenyérszeletet és egy tányért. A kovászos uborkához hasonlóan 3-4 napig érleljük napsütéses helyen. Érlelés után a dinnyehéjat tegyük tiszta edénybe és öntsük rá a leszűrt levet, hűtőben tárolva sokáig eláll.
Görögdinnyehéj felhasználása - A görögdinnye héját imádják a tyúkok!
Ha az előző ötletek közül egyik sem tetszett, akkor se dobd a kukába a dinnye héját, add inkább a tyúkoknak! El se fogod hinni, mennyire imádják és milyen gyorsan meg fogják tisztítani a dinnye héját, csak és kizárólag a zöld részt fogják ott hagyni.
Hirdetés