Fillérekből mesés gyep - Füvesítés kis költségvetéssel

Hirdetés

A Facebook-oldalamon osztottam meg nem olyan régen egy füvesítéses előtte-utána fotót, mely után nagyon sok kérdés érkezett hozzám. Éppen ezért most részletesen leírom nektek, hogy csináltam, mik voltak a költségek, tartsatok velem! 

 

Füvesítés menete – A homok az úr

2020-ban keresett meg engem egy hölgy azzal, hogy nézzek rá a kertjére, mert már teljesen kétségbe vannak esve. Odaérve megállapítottam, hogy nem véletlen a kétségbeesés, szörnyű látvány fogadott, és egy igazi kihívással találtam magam szemben. Nagyjából 1000 négyzetméteres a kert, dombtetőn, több rézsűvel, lépcsővel tördelve. A gépi földmunka lehetősége ki volt lőve teljesen, semmilyen gép nem tudott volna lejutni a területre. Jöhetett volna a kézi földmunka, de még ha csak 10 centiméteres földcserével is számolok, akkor is 10 köbméter földet kellett volna megmozgatni, ami óriási költségeket és még nagyobb fizikai megpróbáltatást jelentett volna. Éppen ezért más megoldást javasoltam. 
 

Füvesítés menete - A kezdeti állapot

Füvesítés menete – Olcsó és jó megoldás

Nem volt a kertben gyep, mégis a gyepszellőztetést választottam, mint megoldás. Egy elektromos gyepszellőztető nyúzok már elég régóta (amint feladja a szolgálatot, leváltom egy benzinesre, de nagyon kis ügyes, szóval semmi panaszom rá), ide is ezt hoztam magammal. Összesen 10 zöldhulladékos zsák telt meg a szellőztetés után, többnyire porral, csekély arányban elhalt növényi részekkel. A lényeg a gyepszellőztetés során az volt, hogy a talajlazítással létrehozzam a tökéletes magágyat, ez pedig sikerült is.

Hirdetés

Füvesítés menete - Az elején ilyen volt a fű

Füvesítés menete – Jöhet a fűmag

A fűmag típusának megválasztása kulcsfontosságú minden esetben, én viszont nem vagyok híve az eszméletlenül drága márkáknak. Az évek során kipróbáltam sok mindent és ki merem jelenteni, hogy a Sport fűmag (egy bizonyos fajtája, majd később elárulom azt is, hogy melyik) a legtökéletesebb választás, ha alacsony költségvetéssel szeretnénk sikereket elérni. Az 1000 négyzetméterre 16 kilogramm fűmagot szórtam el, a zsákban maradt 4 kilógrammot későbbre, a felülvetésre szántam. Szórás közben figyeltem arra, hogy egyenletesen kerüljön mindenhova mag. Ezt követően kézbe vettem a gereblyét és begereblyéztem a fűmagot – hengerezni nem hengereztem, nem szerettem volna, hogy túl tömött legyen a talaj (utólag kiderült, hogy ez is jó választás volt). Végül kiszórtam az előre megvásárolt starter gyeptrágyát is, ebből sem a legdrágábbat választottam, de márkát nem írok, legyen elég annyi, hogy egy 2 kilógrammos zsák ebből a fajtából 2-4000 forintba kerül.
 

Füvesítés menete - Nyírás után

Füvesítés menete – Már csak vízre van szükség! 

Az öntözőrendszer nem működött a kertben, így ezt is kézzel kellett megoldani. Napközben többször ment az öntözés, a tulajdonos lelkére kötöttem, hogy nem száradhat ki a talaj. Be is tartották, amit ígértek, folyamatosan nedves volt a talaj, aminek pár héttel később meg lett az eredménye. A magok csírázni kezdtek, és három héttel a vetés után már nagyon szépen lehetett látni a füvet. 5 héttel a vetést követően el lehetett végezni az első nyírást és a felülvetést is. A tulajdonosok előtt le a kalappal, nagyon sokat segítettek, locsoltak, amikor kellett, és néha még fűmagot is szórtak az üres területekre, odafigyeltek mindenre. Két hónap után minden héten nyírtam a füvet, elvégeztem a kétszikű gyomirtást és büszkeséggel tekintettem a munkánk gyümölcsére.

Füvesítés menete - Egy évvel később

Füvesítés menete – Mennyibe került mindez? 

Érdekes, de tavaly egy 20 kilógrammos zsákkal vásárolt fűmag kb. 30-33 000 forintba került, idén viszont már 40 000 forint alatt nem áll meg ugyanez sajnos. Ez az egyik költség, ehhez még hozzájön a műtrágya, amit mondtam az imént, hogy 2-4000 forintba került.  Ezen kívül szükség volt sok-sok vízre, illetve a munkadíjam kifizetésére (ami bocsássatok meg, de nem publikus). Tehát, ha minden jól alakul, akkor idén kb. 45 000 forintból (+vízköltségből és munkadíjból, ha mással csináltatjátok) ki lehet hozni ezt a mesés gyepet. Ha csak azt nézzük, hogy egy köbméter jó minőségű termőföld ára 13 000 forint, akkor kijelenthetjük, hogy tényleg fillérekből hoztuk ki a legtöbbet a területből.

Hirdetés