Jön a füstölési szezon, készítsetek füstölőt saját kezűleg!

Hirdetés

Kicsit felturbóztam a tavalyi kis zsebfüstölőmet. Érdemes elkészíteni, mert így húsárban tudunk füstölt fínomságokat készíteni. Füstölt csülök, oldalas, csirke-pulykacombok stb. Sőt, füstölt sót, porpaprikát, sajtot, tojást és egyéb ínyencségeket is. Gelei Imre csoportunk, a Barkácsolni Jó! tagja mondja el nektek, hogyan készíthettek saját kezűleg füstölőt!

 

Pár óra alatt össze lehet ütni. Kell hozzá egy 60X60 centis fakeret. Én hulladék rétegelt lemezből készítettem pár léccel, két zsanérral és egy ráfordítós riglivel. Felül rétegelt lemez tetőt kapott (Kamadojoe csomagolásából), alá a párját tettem. Kis kéménye maradék lefolyócső és egy könyök szilóval beragasztva.

 

Volt egy régi kávéfőzőnk, elromlott, abból mentettem ki ezt a kis hőmérőt. Ide pont jó lesz.

Hirdetés

Alul egy rossz viaszosvászon az alja. Erre egy darab hulladék gránitlap került. Egyedül a kis füstgenerátor került pénzbe. Az Aliról rendeltem, 5-6 ezer pengőbe került anno.

Felülre beapplikáltam két seprűnyelet, erre lehet akasztani a füstölnivalót.

Sóval, fűszerekkel bepácolunk pár csirkecombot három napra, utána lemossuk, megszikkasztjuk őket.

Mehetnek a füstölőbe. Ez a kis füstgenerátor 12 óra hosszáig füstöl egy töltés tölgyfa fűrészporral.

És kész is a finomságos füstölt csirkecomb. Jó babba, lencsébe, káposztába, de magában megfőzve is fenséges tormával, friss kenyérrel és egy pohár sörrel.

 

Hirdetés