Fügelekvár recept – A legédesebb gyümölcsből csakis a legfinomabb lekvár készülhet!

Hirdetés

A fügének fenséges a gyümölcse, a legédesebbek között tartjuk számon, aminek számtalan jótékony hatása létezik, ráadásul sokféleképpen felhasználható. Most azt mutatom meg nektek, miért és hogyan érdemes nektek is lekvárt készíteni belőle! 

 

Fügelekvár készítése – Előtte pár szóban a füge jótékony hatásairól

A fügefa gyümölcse szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás, amelyet a Szahara vidékén már 10 000 éve felismertek és nagyra értékeltek. Ismert hashajtó hatása. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló, méregtelenítő és köptető hatásúak. A levelek a trigliceridekre gyakorolt hatásuk következtében hatékonyak a cukorbetegség kezelésében.

 

A fügét és a belőle előállított készítményeket általában renyhe bélműködés és emésztési zavarok esetén ajánlják. Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszer. A rügyeket glicerinbe áztatják, és az így nyert kivonatot gyomorhurut kezelésére használják. Hagyományosan a füge tejnedvét (latex) külsőleg kisebb fájdalmak enyhítésére használják. A gyümölcs enyhíti a szájüregben lévő afták okozta kellemetlen érzést, és csillapítja a köhögést. A fügének nem ismert mérgező hatása, de fogyasztásakor figyelemmel kell lenni hashajtó hatására. A füge egyes hatóanyagai a sportolóknál a gyorsaságot fejlesztik. (Wikipédia)

 

Hirdetés

Fügelekvár készítése – Az eredeti recept, cukorral

Szükségünk lesz 2 kg friss fügére, 1 kg cukorra, 2 közepes citrom levére, 1 teáskanál őrölt fahéjra, valamint 2-3 dl vízre. Először is mossuk meg a fügéket jó alaposan, vágjuk le a végeiket, majd vágjuk össze mindet és tegyük egy megfelelő méretű edénybe. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a citromok levét, ezt követően alacsony lángon főzzük jó sűrűre - közben folyamatosan kevergessük! Néha öntsünk rá egy kis vizet, de nem szükséges egyszerre az egészet. Ha besűrűsödött, húzzuk le a tűzről és pépesítsük botmixer segítségével. Ezután nincs más dolgunk, mint előre fertőtlenített befőttes üvegekbe tölteni az elkészült fügelekvárt és szárazdunsztba téve megvárni, amíg kihűl magától. 

 

Fügelekvár készítése cukor nélkül

A fügét nem véletlenül nevezik a legédesebb gyümölcsnek, önmagában is kellően édes, mivel nagyon magas a cukortartalma. Ennek köszönhetően nyugodtan próbálkozhatunk a cukor nélküli fügelekvár elkészítéséhez. Mindent ugyanúgy kell csinálnunk, mint a fent leírt receptben, cukor helyett viszont használjunk egy kis eritritet, vagy pedig semmit. Mielőtt azonban betöltenénk a befőttes üvegekbe a fügelekvárt, kóstoljuk meg, ha számunkra nem elég édes, akkor adjunk hozzá egy kis édesítőszert, és forraljuk fel ismét, közben folyamatosan kevergessük. 

jeahwan shin képe a Pixabay -en.

Hirdetés