Folyton termő zöldségek – 20 növény, amit újratermeszthetsz hulladékból

Hirdetés

Meglepő lehet, pedig igaz, tényleg nagyon sok olyan zöldség létezik, amit könnyedén újratermeszthetünk hulladékból. Ezzel az egyszerű módszerrel pénzt takaríthatunk meg, ráadásul kevesebb szemetet hozunk létre, nézzük, melyik az a 20 zöldségnövény, amivel biztos sikereket érünk el! 

 

A növények azon képességét, hogy új gyökereket növeszthessenek és regenerálódjanak, ki kell használnunk – ez egy természetes folyamat, amit előnyünkre fordíthatunk, ugyanis így kevesebb lesz az élelmiszerhulladék és több pénz marad a tárcánkban. Hulladékból újratermeszthető a burgonya, az édesburgonya, a hagyma, a fokhagyma, a zeller, a sárga-, és a fehérrépa, a cékla, a bazsalikom, és még sok más zöldség is, nézzük részletesen, hogyan! 

 

Folyton termő zöldségek – Burgonya 

Nem kell a kukában végeznie az elfelejtett, kicsírázott burgonyának, ugyanis ugyanúgy elültethetjük a talajba, mint a vetőburgonyát. 

Hirdetés

 

Folyton termő zöldségek – Édesburgonya

Az édesburgonya gumóját vágjuk félbe és fogpiszkáló segítségével függesszük egy pohár víz fölé úgy, hogy az alja beleérjen a vízbe. Néhány nap múlva meg fognak jelenni a gyökerek, majd az új hajtások is. Ha a hajtások elérik a 10 centiméteres magasságot, vágjuk le és helyezzük a tövével a vízbe. Ezeknek a hajtásoknak a tövéből gyökerek fognak nőni, amint megjelennek, elültethetjük földbe. 

 

Folyton termő zöldségek – Hagyma, fokhagyma, póréhagyma

Az allium család ezen tagjai mindegyike kiválóan alkalmas az újratermesztésre, mindet újranevelhetjük a szár gyökerező tövéből. Egyszerűen csak vágjunk le egy kis részt a hagyma szárából vagy a tövéből, a gyökerekkel együtt és tegyük sekély vizes edénybe. Meglehetősen gyorsan ki fognak nőni az új hajtások, amik később könnyedén betakaríthatók. Alternatív megoldásként kiültethetők a kertbe is, a hagyma és a fokhagyma új hagymákat képeznek.

 

Folyton termő zöldségek – Zeller

Az egyik legkönnyebben újratermeszthető növény, csak le kell vágnunk az alját és sekély edénybe kell helyeznünk úgy, hogy az alját érje a víz. Az edényt tartsuk meleg helyen, nagyjából egy hét után meg fognak jelenni rajta a friss levelek. Újratelepíthetjük a kertbe, és hagyhatjuk, hogy teljes méretű növénnyé fejlődjön.

 

Folyton termő zöldségek – Sárgarépa, fehérrépa, retek, paszternák, cékla és más gyökérzöldségek

A sárgarépa, a fehérrépa és más gyökérzöldségek tetejének (ahol a levelek és a szárak a gyökérhez kapcsolódnak) megtartása lehetővé teszi azok újratermesztését. Helyezzük ezeket vizes pohárba, pár nap múlva meg fognak jelenni az új hajtások. A leveleket folyamatosan takaríthatjuk be, de hagyhatjuk, hogy a gyökerek tovább növekedjenek és kiültethetjük később a földbe. 

 

Folyton termő zöldségek – Saláta

Újratermeszthetjük a salátát és más leveles növényeket is, egyszerűen tartsuk meg a gyökereztető rész, tegyük vízbe és várjuk, hogy megjelenjenek a levelek. Úgy is újratermeszthetjük, hogy a fel nem használt salátaleveleket egy tálba tesszük és öntünk hozzá egy kevés vizet. Tegyük napos helyre és pár naponta pótoljuk az elpárolgott vizet. Nagyjából egy héten belül új gyökerek és új levelek alakulnak ki és átültethetjük földbe.

 

Folyton termő zöldségek – Bazsalikom, menta, koriander és egyéb fűszernövények

Egyszerűen újratermeszthetők a fűszer-, és gyógynövények, egy nagyjából 10 centiméter hosszú szárat tegyünk egy pohár vízbe, ügyelve arra, hogy a levelek jóval a vízszint felett legyenek. A gyökerek hamarosan növekedni kezdenek, ezután a dugványok elültethetők konténerbe, vagy szabadföldbe.

Image by Maya A. P from Pixabay

Forrás: ruralsprout.com

Hirdetés