Sok mindenre gyógyírt jelent Erdély aranyat érő itala – A fenyőrügyszirup készítése

Hirdetés

A fenyőrügyszirup Erdély aranya, ugyanis Székelyföldről ered ez az isteni finomság, ami nagyon sok bajra gyógyírt jelent. Mostani cikkemben bemutatom nektek a fenyőrügyszirupot és természetesen kitérek a készítés menetére is!

 

Erdélyben ismerik a leginkább a fenyőrügyszirupot, Székelyföldön a begyűjtött rügyek egy részéből ezt készítik, másik részét pedig fahordókba rakják és pácolni hagyják pár hetet. Miután megpuhultak, beindítják az erjedést egy kis élesztő segítségével, ezután viszik a pálinkafőzdébe, ahol lepárolják a szeszt. Így elkészül a fenyőpálinka, amit deszkalécnek is szokás nevezni. Létezik borókapálinka is, amit a borsika-fenyő kék terméséből, bogyójából főznek. Most viszont beszéljünk a fenyőrügyszirupról, amit ti magatok is elkészíthettek!

Fenyőrügyszirup – A fenyőrügyek gyűjtése

A fenyőrügyek gyűjtésére tavasszal kell sort kerítenünk, április közepe és május vége között. Először is szeretném megjegyezni, hogy nem minden tűlevelű növény fenyő, létezik mérgező növény is, mint például a tiszafa, amit összekeverhetünk a jótékony fenyőkkel. A luc-, az erdei-, az ezüst-, a vörös-, valamint a jegenyefenyő hajtásait teljes biztonsággal lehet fogyasztani.

A fenyőrügyeket olyan helyen érdemes gyűjteni, ami távol van a városoktól, forgalmas utaktól. A székelyek megállapították, hogy akkor a legjobb minőségű a rügy, amikor a fenyőfák háromnegyede rügyben van, de a magasságra is érdemes figyelni, ugyanis minél magasabb helyen van a fenyves, annál finomabb, aromadúsabb lesz az ital.

A fenyőrügyek mindig világosabb zöld színűek a fa többi lombjához képest, így könnyedén észre vehetjük a gyűjtendő részeket. A nagyobb, 5-8 centiméteres hajtásokat érdemes választanunk.

Hirdetés

A fenyőrügyszirup elkészítése

Szükségünk lesz egy 1,7 deciliteres üvegre, 6-7 marék friss fenyőrügyre, 1 kilogramm kristálycukorra, valamint fél deciliter vízre. Először is mossuk meg a fenyőrügyeket, majd a fertőtlenített befőttes üveg aljára szórjunk 2-3 centiméter magasságig cukrot, erre pedig egy sor fenyőrügyet. Nyomkodjuk meg kicsit és jöhet a következő cukor-fenyőrügyréteg, ezt folytassuk egészen addig, amíg tele nem lesz az üveg. Öntsük rá a vizet, végül pedig zárjuk le és tegyük meleg helyre. Pár nappal később a cukor elkezd olvadni, keverjük össze és hagyjuk tovább érni. 2-3 hét múlva a rügyek kifakulnak, ekkor szűrjük le, öntsük át üvegbe, zárjuk le légmentesen és tároljuk hűvös helyen. Az alábbi videóban megtekinthettek egy másik módszert is a készítésre, ezt nem próbáltuk, de ahány ház, annyi szokás!

A fenyőrügy jótékony hatásai

A fenyőrügy hatszor több C-vitamint tartalmaz, mint például a citrom vagy a narancs, emellett tele van ásványianyagokkal, illóolajokkal, karotinoidokkal, valamint B2-, és K-vitaminnal. A fenyőrügyszirupot használhatjuk köhögés esetén, étkezések előtt egy teáskanállal kell fogyasztani belőle, de tehetjük langyos teába is. Torokfájásra, légúti megbetegedésekre alkalmazhatjuk, vérszegénység esetén kiváló, ugyanakkor emésztési panaszokra is használható, megszünteti a hányingert, a puffadást, hasmenést, és a bélfertőzést.

André SAAD képe a Pixabay -en.

Hirdetés