Tényleg erdőket irtanak ki, hogy karácsonyfánk legyen? Íme az igazság!

Hirdetés

Minden év decemberében jön a kérdés: hol teremnek és honnan érkeznek a fenyőfák, amiket beviszünk a házba? Most mindent el fogok nektek mondani, tartsatok velem!

 

Karácsonyfa = Erdőirtás? 

Nagyon sok olyan ismerősöm van, aki úgy képzeli el a karácsonyfa vásárlást, hogy az ember kimegy az erdőbe, rábök egy neki tetsző fára, a favágó pedig hozza a láncfűrészt és kivágja. Ha nem is ennyire mesebelien, akkor is úgy, hogy a favágók kimennek az erdőbe, kivágják a fenyőket, elviszik és eladják. Ezeknek az embereknek nyilván az a céljuk, hogy megállítsák az erdőirtást és megmentsék a karácsonyfának kivágott fenyőket! Felemelik a szavukat a fák kivágása ellen, ráadásul elkezdenek kampányolni a műfenyők mellett, ami már alapból nonszensz, mivel a PVC-ből gyártott fák mindent képviselnek, csak a környezetvédelmet nem.

 

Honnan van a fenyőfa? 

Azok a fenyők, amiket megvásárolhatunk a fenyőárusoktól, erre a célra vannak termesztve, túlnyomórészt Zala megyében, de rengeteg fa érkezik már külföldről is, például Dániából. Érdekesség, hogy ezek mindegyike családi vállalkozás, ugyanúgy működnek, mint a paradicsom-, vagy paprikatermesztők. És itt jegyezném, meg, hogy ha nem veszünk élő fenyőfát, vagyis évről évre csökken a kereslet, akkor egyre kevesebben fognak foglalkozni a fenyők termesztésével, mivel nem fognak tudni megélni ebből. 

Hirdetés

 

Nem egyszerű a fenyőfa termesztése egyébként, nagyjából 7-8 évet kell várni arra, hogy egy fenyő akkora legyen, hogy piacra lehessen dobni. Ezek a fák úgy vannak telepítve, hogy ennyi idő után ki legyenek vágva, ha nem lennének, akkor egymást nyomnák el és ölnék meg. Először minden másodikat vágják ki, aztán ahogy nőnek, úgy ritkítják a területet, hogy legyen helye mindegyik növénynek. A kivágás után pedig értelemszerűen minden esetben újat telepítenek, hiszen így lesz később is megélhetést jelentő fenyőfa. 

 

Szóval semmi baj nincs azzal, hogy élő fenyőfát árulnak és azzal sem, hogyha élő fenyőfát vásárolunk karácsonyfának, sőt! Ezzel a tettel segítünk egy vállalkozásnak, egy családnak, de ha nem szeretnétek, akkor vásároljatok földlabdás fát, de azzal sok lesz a macera, hogy csak egyet említsek: amikor beviszitik a házba, olyan 15 Celsius fokot kellene neki biztosítani!

Jonathan Reichel képe a Pixabay -en.

Hirdetés