Téli vitaminbomba a kertből – Fogyasszunk fekete retket egész télen!

Hirdetés

A fekete reteknek számtalan jótékony hatása van, emellett nagy előnye, hogy akkor fogyaszthatjuk, amikor nem igazán találunk más zöldségnövényt. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fekete retekről, ismerkedjetek meg vele közelebbről!

 

A fekete retek egy olyan vitaminbomba, aminek a jótékony hatásait mindenkinek meg kell ismerni. Esetében a tél legegészségesebb és egyben leghasznosabb zöldségnövényéről beszélünk, aminek a termesztését bárki elsajátíthatja. A cikkben szó lesz a fekete retek bemutatásáról, termesztéséről, arról, hogyan lehet eltenni télre, de elmondom azt is, milyen fantasztikus hatásai vannak. 

 

A fekete retek bemutatása

A fekete retek (Raphanus sativus L. var. niger) a káposztafélél családjába tartozik, a retek egyik változata. Már évszázadok óta használják a népi gyógyászatban, de az ókori Egyiptomban és Görögországban is elterjedt retekféle volt. Előnye, hogy könnyedén termeszthető, sokáig eláll, egész télen frissen fogyasztható. A fekete retek termése (gumója) leginkább a cékla alakjára és méretére hasonlít. Külső héja fekete, sötétbarna árnyalatú, a belseje pedig fehér. 

Hirdetés

 

A fekete retek vetése, termesztése

Általában június végén, július elején kell elvetnünk a magjait 2-3 centiméteres mélységben. A legjobb benne, hogy nem igényel sok törődést, elegendő, ha keléskor megritkítjuk a sorokat és gyommentesítünk. Fényt és vizet biztosítanunk kell a számára, és ügyeljünk arra, hogy a 15 Celsius fok körüli hőmérsékletet kedveli. Tenyészideje 90-130 nap, vethető fő-, és utóveteményként egyaránt. 

 

A fekete retek betakarítása

Általában október végén, november elején takarítható be a fekete retek, még az első fagyok megjelenése előtt. Egyszerűen tehetjük el: dugjuk homokba a gumókat, ügyelve arra, hogy ne érjenek egymáshoz és tároljuk pincébe. Ezzel a megoldással egész télen frissen tarthatjuk és fogyaszthatjuk a fekete retket. 

 

A fekete retek jótékony hatásai

A fekete retekben gazdagon megtalálható B1-. B2-, és C-vitamin, valamint kalcium, kálium, foszfor, magnézium és különféle ásványi anyagok. Jótékony hatású enzimek vannak mind a héjában, mind pedig a húsában. A fekete retekben fellelhető illóolajak és flavonudok regenerálják a májat, tisztítják a vért és serkentik az epetermelést. 

Évezredek óta alkalmazzák a fekete retket a népi gyógyászatban, mint általános erőnlétjavító, emésztéssegítő, epehajtó, féreghajtó és epekőképződést gátló természetes szer. Emellett használható húgyúti problémákra, de segít haspuffadás esetén is. Segítségével felvehetjük a küzdelmet például a refluxszal, a székrekedéssel, ráadásul kiöli a kórokozókat és parazitákat a bélrendszerből. Mindemellett immunerősítő hatása is van, segítségével könnyebben túllendülhetünk a vírusfertőzéseken (megfázás, influenza). Fogyasszátok ti is minél többször, legjobb, ha nyersen teszitek mindezt, de természetesen lehet találni számos receptet a felhasználására.

A képet készítette Bicanski honnan Pixnio

Hirdetés