Zöldségmagok, amiket már februárban el kell vetnünk!

Hirdetés

Itt a február, egyre melegebb van, hosszabbak a nappalok, kezdem érezni a tavasz illatát, már nagyon vártam…Végre kimehetünk a kertbe, és igen, februárban is van mit csinálni, meg is mutatom, mely zöldségek magjait kell elvetnünk most!

 

Februárban vethető a hónapos retek!

A hónapos retek hideg-, és fagytűrő, éppen ezért a legkorábban vethető zöldségek közé tartozik. A hónapos retek magjai már 2-3 Celsius fokon csírázni kezdenek, tehát februárban már elvethetők. A vetést sekélyen, 1-2 centiméteres mélységben végezzük, 15-20 centiméteres sortávolsággal. Laza, humuszban gazdag talajba vessük. A hónapos retek előnye, hogy folyamatosan vethető, érdemes kéthetente vetni belőle. Termesztése során az öntözésre kell odafigyelni, rendszeresen locsoljuk, a földje mindig legyen nedves.

 

Februárban vethető a zöldborsó

A zöldborsó jól tűri a hideget, egyes fajtái a -10 Celsius fokos hőmérsékletet is elviselik károsodás nélkül. Azt is fontos tudni, hogy nagy melegben a szemek aprók maradnak, éppen ezért érdemes már február végén elvetni a magjait. Ha szeretnénk, hogy folyamatosan legyen finom, friss zöldborsónk, akkor szakaszosan vessük. Talajban nem válogat, tápanyag-, és vízigénye közepes. A zöldborsó magjait 5-6 centiméter mélyre vessük, 7-8 centiméteres tőtávolságra, napos helyre.

 

Hirdetés

Februárban vethető a sárga-, és a fehérrépa!

A sárga-, és a fehérrépa is napos-félárnyékos helyen érzi magát a legjobban, jól viselik a hidegebb időszakot, ezért már februárban el lehet vetni mind a kettő. Fontos tudni róluk, hogy a kisebb fagyokat könnyedén átvészelik, nincs gond, ha a fagy rövid ideig tart és nem hatol föld alá. Homokos-vályogos talajt kedvelnek a legjobban, köves talajban nem lesz egyenes a gyökérrész. Vetés során tartsunk 15-20 centiméteres sortávolságot, a magokat pedig óvatosan szórjuk, hogy elkerüljük az egyelést. A fejlődéshez elengedhetetlen a víz, ezért fokozottan ügyeljünk a folyamatos öntözésre.

 

Februárban vethető a vöröshagyma

Február végén vethető a vöröshagyma is, mivel 4-5 Celsius fokon már csírázik, a kicsírázott vöröshagyma pedig a -15 fokos hideget is elviseli. A magvetés során tartsuk a 35-40 centiméteres sortávolságot, a tőtávolság pedig 2-3 centiméter legyen. A vöröshagymát nagyjából fél centiméter mélyen vessük, a talaj puha, jó vízáteresztő legyen.

 

Februárban vethető a saláta

Február közepétől vethető a salátamag is, laza, puha talajba tegyük ezt meg, 2 centiméter mélyen. Fontos, hogy a kifejlett növény helyigényes, ezért 25-30 centiméterenként tegyünk 3-4 magot a sorba.

Jill Wellington képe a Pixabay -en.

Hirdetés