Tudtad? A saját telkeden sem vághatod ki a fákat engedély nélkül!

Hirdetés

Sokan nincsenek tisztában vele, de attól még sajnos (vagy nem sajnos) tény, hogy még a saját telkünkön sem vághatjuk ki a fákat kényünk kedvére. Mostani cikkemben megpróbálom teljesen körül járni a fakivágás-témakört, remélem, hogy minden kérdésre sikerül választ adnom! 

Fakivágás csak engedéllyel? 

A fővárosi szabályozásról el lehet mondani általánosságban, hogy közterületen csak és kizárólag engedéllyel nyúlhatunk hozzá a fákhoz – a jelenlegi szabályozás értelmében ráadásul 3000 forint illetéket is fizetnünk kell. Ugyanakkor a saját telkünkön található fák kivágását is be kell jelentenünk bizonyos törzsátmérő felett (gyümölcsfáknál 20, míg díszfáknál 10 cm), de az engedélyért nem kell fizetnünk.

 

Fakivágás szakemberrel

Mindenekelőtt szükség van egy szakemberre, aki felméri, van-e más megoldás, vagy mindenképp ki kell vágni a fát. A közterületen, valamint a magánterületen található fák ültetését, gondozását és kivágását a 346/2008. (XII.30.) kormányrendelet szabályozza, ha ki akarunk vágni egy fát, akkor érdemes utánajárni, hogy megtehetjük-e. A védett fákra, a fasorokra, a közterületen lévő fákra, és a saját telken található növényekre is más szabály vonatkozik, de még a több fa esetét is külön kell szedni. 

 

Hirdetés

Fakivágási szabályok Budapesten kívül

Az 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) a környezet védelméről szól, mely felhatalmazza az önkormányzatokat azzal, hogy a fák kivágásával kapcsolatos teendőket szabályozza. Ha tehát bármilyen fát ki szeretnénk vágni a telkünkön, akkor először is fel kell vennünk a kapcsolatot a helyi önkormányzattal, hogy tisztában legyünk a szabályokkal. 

Általánosságban elmondható, hogy a 10 centiméternél nagyobb törzsátmérővel rendelkező díszfák esetében engedély szükséges a kivágáshoz, de a gyümölcsfáknál sincs ez másképp, csak éppen itt 20 centiméter a határ. Ha védett fáról van szó, akkor csak abban az esetben végezhetjük el a fa kivágását, ha a növény egészségi állapota ezt indokolja, vagy ha balesetveszélyes, vagy ha az építési munkálatokat csak a kivágásával lehet véghezvinni. Egyébiránt az önkormányzat is kötelezhet minket a fa kivágására, ha a növény állapota életveszélyes.  

 

Fakivágás utáni teendők

Az építkezés miatt elpusztított fákat minden esetben pótolni kell, az övezeti előírás mértékéig, ez általában a kivágott fa össztörzsátmérőjének megfelelő mennyiségű fa ültetését jelenti. A pótlás részleteiről (fák kora, fajtája, stb) a városi főkertész iránymutatása alapján az építési hatóság dönt. A fát kivágó személynek gondoskodnia kell a fa pótlásának szakszerű elvégzéséről általában egy éven belül.

 

A fák metszéséhez is engedély kell? 

A saját telkünkön található fákat metszhetjük bejelentés nélkül, viszont a házunk előtt álló növényeket már nem. Ezeknek a metszését kizárólag a helyi önkormányzat engedélyezése után lehet elvégezni. Szakember jelenlétében el lehet végezni a metszést, ha életveszélyes helyzetet előzhetünk meg az alakítással. 

 

Fakivágás engedély nélkül – Mekkora bírságra számíthatunk? 

Abban az esetben, ha engedély nélkül vágjuk ki a fát és valaki megteszi a feljelentést, akkor szabálysértési eljárás indul ellenünk. A büntetés mértéke több dologtól függ, a fa fajtájától, méretétől, mennyiségétől, védettségétől. A számok eléggé elrettentőek is lehetnek, nem egy olyan esetet találhatunk, ahol például öt fa kivágásáért 5-6 milliós bírságot kellett fizetni! A szabálysértésért nem csak a büntetést kell fizetnünk, hanem meg kell térítenünk a fa értékét is vagy szakszerűen pótolnunk kell azt. 

 

Fakivágás extra védelem mellett

Vannak olyan fák, amik extra védelmet élveznek! Ilyenek például a védett fák, vagy a jelentős városképi környezetben találhatók példányok. Ugyanakkor ide sorolhatók azok a nem védett fák is, amik védelem alatt fasor tagjai. Ezekben az extrém esetekben a természetvédelmi hatóság adhat engedélyt, az eljárási költség 10 000 forint. A védett fákról a 13/2001. (V.9.) KÖM rendelet 1. számú melléklete rendelkezik. 

 

Mikor lehet közterületen kivágni egy fát?

A magánterületen található fákhoz hasonlóan csak akkor lehet kivágni közterületen fát, ha az veszélyezteti az emberek vagy az épületek biztonságát, ha a szükségszerű építési munkálatokat nem lehet másképpen elvégezni, vagy ha a fa termése, virága súlyos allergiás reakciót vált ki. 

 

Hogyan kaphatunk fakivágási engedélyt?

Első lépésként fel kell keresnünk a helyi önkormányzatot és tájékozódnunk kell, kinek és milyen módon kell benyújtani a kérelmet, általában a jegyző fogja kiadni az engedélyt. Ha közterületen lévő fa kivágásához kell engedély, akkor a kérelmen a nevünkön, a címünkön kívül fel kell tüntetnünk a kivágás indokát. Bele kell írni a közterület nevét, a fa pontos elhelyezkedését, részletezni kell a fa tulajdonságait (fajtáját, méreteit). Azt is le kell írnunk, hogy milyen módszerrel szeretnénk kivágni és hogyan képzeljük el a fa pótlását. Pótlásként nem lehet invazív fajtát telepíteni (bálványfa, akác, zöld juhar, stb.). Érdemes a pótlásról egyeztetni a helyi főkertésszel, mivel az ő iránymutatása alapján dönt majd a hivatal arról, hogy milyen fajtájú, méretű fát kell ültetnünk. 

Josch13 képe a Pixabay -en.

Hirdetés