Készítsünk mutatós játéktraktort fából – Bemutató lépésről lépésre

Hirdetés

Gyerekekkel együtt készíthetünk praktikus, mutatós fa játéktraktort, mostani cikkünkben azt fogjuk nektek megmutatni, hogyan tehetitek ezt meg ti magatok is!

Az alábbiakban megmutatjuk nektek, hogyan készíthettek saját kezűleg fatraktort, de ha inkább barkácsolás helyett vásárolnátok fából készült hasznos játékszereket, akkor látogassatok el a Totyogók Bababolt Webshopjába és tekintsétek meg a hasznosabbnál hasznosabb játékokat, itt találhatjátok meg a fajátékokat.

 

Gyalult fenyőfából könnyedén készítheti el bárki a kis traktort akár a gyerekekkel együtt. A fára előbb rá kell rajzolni a játék formáját, majd óvatosan, precízen ki kell vágnunk ezt egy dekopírfűrész segítségével. Az esetleges lyukakat kifúrjuk, vagy körkivágóval kivágjuk – a kiesett anyagot fel tudjuk használni, például a traktor kerekéhez. Nagyfogú, keskeny fűrészlapot alkalmazzunk a dekopír esetében, a biztonságra pedig fokozottan ügyeljünk.

 

Ha kivágtuk a jármű konturját, következhet a lyukak kifűrészelése a körkivágó és a fúró segítségével. Alulra két furatot kell tennünk, a hátsó és az első kerék számára. A két furat nem egy magasságban lesz, mivel a hátsó kerekünk nagyobb átmérőjű (ezt feljebb kell helyeznünk). Fúróval fúrjuk ki a tengely helyét, figyelve arra, hogy merőlegesen, egyenesen fúrjunk. Ha elkészült a furat, helyezzük fel a kerekeket, egyelőre szárazon, és ellenőrizzük, hogy jó-e.

Hirdetés

 

A kerekek után fúrjunk egy lyukat a traktor elejébe a kémény számára. Helyezzük be ezt is, a tetejére pedig tegyünk egy zajcsökkentő füstfogót. Az alján a kerekek helyén kívül vágjunk be, hogy könnyebben gördüljön majd és mutatósabb legyen. Ezután a traktor minden részét csiszoljuk körbe, sehol se legyen sarka, éle, amennyire csak lehet, gömbölyítsük le. A feleslegessé vált rajzokat radírozzuk le és csiszolópapírral dörzsöljük át. 

 

A kerekek tengelyeit vágjuk méretre, helyezzük a lyukakba és ragasztó segítségével tegyük rájuk a kerekeket (érdemes enyves ragasztót használni). Fa esetében mind a két felületet szükséges bekenni ragasztóval, így lesz tökéletes a ragasztás. Hagyjuk, hogy megszáradjon, ez kb. fél órát jelent. Száradás után festhetjük, és már játszatunk is vele bátran! Az alábbiakban megnézhetitek a traktor elkészítésének menetét, a videót köszönjük az AZTA! Közösségi Kézműves és Barkácsműhelynek!

 

Hirdetés