Olcsó, helytakarékos, praktikus és bőséges termést eredményez – Készíts te is epertornyot!

Hirdetés

Sajnos sok esetben találkozok olyan kertekkel, ahol nagyon kevés a hely, mégis szeretnének minél többet kihozni a területből. Sokat gondolkozunk és bújjuk a netet, keressük a legjobb ötleteket és szerencsére a legtöbb esetben meg is találjuk a megoldást. Nincs ez másképp az epertermesztéssel sem, mutatok most nektek egy nagyon szuper, helytakarékos és olcsó trükköt, amit érdemes kipróbálnotok! 

 

Epertorony saját kezűleg – A vertikális kertek egyre nagyobb teret nyernek

Manapság nagy divat minél nagyobb házakat építeni minél kisebb területre, így természetes, hogy csökkennek a kertek méretei. A kerttervezők, kertépítők óriási feladatot kaptak, meg kellett oldani ebben az esetben is, hogy legyen zöldfelület, valamint zöldségtermesztés. Így vált egyre népszerűbbé a vertikális, vagyis a függőleges kertek.

 

Ezek a megoldások nemcsak mesés esztétikai értéket képviselnek, de beltéren is alkalmazhatók, így a levegőt természetes úton is tisztítják. A vertikális kertek lényege, hogy függőleges módon helyezzük el a növényeket, ennek köszönhetően kisebb, szűk helyeken, még az épületek oldalán vagy akár a nappaliban is kialakíthatunk egy élő, lélegző falat. 

 

Hirdetés

Epertorony saját kezűleg – Milyen előnyei lehetnek egy epertoronynak? 

Az epertorony kisebb helyen is elfér, nagy előnye, hogy még a balkonon is termeszthetünk a segítségével szamócát. Továbbá kiemelném, hogy viszonylag olcsó, ráadásul saját kezűleg elkészíthetjük. Elég ebben az évben megalkotnunk, a következő években már csak szüretelnünk kell. Ha ez még nem lenne elég előny, hozzáteszem, hogy az epertorony rendkívül mutatós, kisgyermekes családok esetében pedig szórakoztató, hiszen a gyerek is nevelgetheti, szüretelheti a gyümölcsöket. 

 

Epertorony saját kezűleg – Mire lesz szükségünk az epertorony megépítéséhez?

Az epertorony megépítéséhez elsősorban szükségünk egy megfelelő átmérőjű (min. 10 cm) PVC csőre, legjobb, ha 160-as, 2 méter hosszúságú csövet alkalmazunk. Ezen kívül öntözőrendszerhez kell még egy 40-es PVC cső is. A torony ezekből fog megépülni, jöhet töltésnek virágföld, fekete föld, szervestrágya, illetve kavics vagy bármilyen nehezék. Ezek után már csak a palántákat kell beszereznünk. 

 

Epertorony saját kezűleg – Hogyan építsük meg az epertornyot?

A 160-as PVC cső egyik végét zárjuk le a zárókupakkal, majd fúrjunk a csőre 6-7 centiméteres lyukakat, lehetőség szerint nagyjából egyenletesen elosztva. A vékonyabb csőre apró lyukakat készítsünk, ezeken keresztül fog majd víz jutni a palántákhoz. A vastagabb csövet állítsuk be egy vödörbe és súlyozzuk le kavicsokkal, kövekkel.

 

Az öntözőcsövet a torony közepébe állítsuk úgy, hogy a tetején kicsit kilógjon. Ezt követően kezdjük el a tornyot feltölteni földdel, közben folyamatosan tömörítsük. Amint kész vagyunk, töltsük fel az öntözőcsövet vízzel, így el fog jutni a nedvesség mindenhova.

 

Ha megvan, ültessük el a lyukakba a palántákat – ügyelve az ültetési mélységre, mivel ha túl mélyre kerülnek, könnyen berohadhatnak, ha túl magasra, akkor kiszáradhatnak. Az epertoronynak napos helyet keressünk, mivel napos helyen lesz bő termésben részünk. Emellett ügyeljünk a folyamatos öntözésre. Kész is vagyunk, már csak várnunk kell egy kicsit, hogy a munka gyümölcse beérjen.

Fotó forrása

Hirdetés