Döbbenetes dolgokra képes az élesztős oldat a kertben – Így használhatjuk fel!

Hirdetés

Az élesztőt nemcsak a konyhában, hanem a kertben is fel lehet használni, kitűnő növényvédőszer, tápoldat készíthető a segítségével, most megmutatom nektek, hogyan és miért érdemes kipróbálnia mindenkinek!

 

Élesztős oldat a növények védelme érdekében

Az élesztős oldat segítségével megvédhetjük növényeinket a különféle betegségektől és kártevőktől. Rendszeresen kijuttatva kedvező hatást okoz a növények életében, képes annyira megerősíteni a növényeket, hogy azok sokkal ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben, sőt, még a penészgombáknak is ellenállnak.

Az élesztős oldat elkészítése

Az élesztős oldat elkészítéséhez szükségünk lesz 4 liter vízre, 15 gramm szárított élesztőre, valamint 15 evőkanál cukorra. Melegítsük fel a vizet kb. 30 fokra, majd keverjük el benne a cukrot és az élesztőt.

Az így elkészült egyveleget öntsük egy minimum 10 literes edénybe – az erjedés során kisebb edényből kifuthat a víz. Az erjedési folyamat 10-12 óra végbemegy, ez idő alatt érdemes párszor megkeverni. Érdemes tovább hígítani az oldatot, a 4 liter nagyjából 40 liter vízzel lehet elkeverni.

Az élesztős oldat felhasználása

Öntözzük az oldattal az uborkákat 10-12 naponta, a többi zöldségeket pedig 15 naponta. Minden tőre öntsünk bőségesen belőle, az sem baj, ha a levelekre kerül. Sőt, tölthetjük az oldatot permetezőbe és lefújhatjuk vele a növények leveleit is nyugodtan – ebben az esetben a permetezést kövesse egy jó alapos öntözés.

Hirdetés

Miért olyan kiváló az élesztős oldat?

Az élesztő fehérjéket, szénhidrátokat, nukleinsavakat, biostimulánst, különböző ásványi anyagokat, valamint növekedést szabályozó anyagokat tartalmaz. Hatással van tehát a növények növekedésére, emeli például a növény nitrogén-, és foszfortartalmát (a növekedést tudományosan bizonyították paradicsom, uborka, valamint bab esetében is).

Az élesztős oldat hatását igazolták növényvédelem esetében is, a kutatások szerint képes nagyban növelni a növények (zöldségek és dísznövény illetőleg is) ellenálló képességét. Az élesztő tápanyagpótlásra is alkalmas a kutatások szerint, a kísérletek bebizonyították, hogy pozitív hatást gyakorol a tápanyagellátásra. Mindent összevetve egy nagyon olcsó oldatról van szó, aminek a kipróbálásával semmit sem veszíthetünk, viszont nagyon sokat nyerhetünk!

Borítókép: Schutterstock.com

Hirdetés