Így védekezz az egerek ellen hatásosan

Hirdetés

Rengeteg gondot okoznak, és nem egyszerű ellenük védekezni, mostani cikkemben sok mindent el fogok nektek mondani az egerekről, többek között arra is kitérek, mit tehettek ellenük!

 

Egerek elleni védekezés – Hol bújnak meg az egerek? 

Sajnos elmondható, hogy az emberek által lakott területek közvetlen közelében szinte mindenhol megtalálhatók az egerek. Bozótosokban, gabonatáblákon és dűnék között élnek a szabadban, rossz tulajdonságuk pedig az, hogy rendületlenül és gyorsan szaporodnak. Szinte mindenhol találnak számukra megfelelő búvóhelyet, legjobban meleg, száraz, védet odvakban, lyukakban érzik magukat. Az egerek a környezethez kiválóan alkalmazkodtak, ha hideg van, akkor különösen hosszú szőrzetet növesztenek, ennek eredményeképp még egy fagyos helyiségben is képesek utódokat nevelni. 

 

Egerek elleni védekezés – Mit szeretnek az egerek? 

Az egerek magvakkal, gabonával és emberi vagy állati élelmiszerekkel táplálkozni, tulajdonképpen mindent megesznek. 

Hirdetés

 

Egerek elleni védekezés – Miért kell védekeznünk az egerek ellen?

Az egerek veszélyesek lehetnek az emberek egészségére nézve, ürülékükben betegségeket okozó csírák tenyésznek, a megrágott élelmiszerekben pedig penész telepszik meg. Az emberek számára tárolt élelmiszereket nyálukkal, ürülékükkel, vizeletükkel beszennyezik, ami akár agyhártyagyulladást is okozhat. Emellett többféle betegséget is terjeszthetnek, ezek közül az egyik legveszélyesebb a leptospirózis. 

 

Egerek elleni védekezés – A megelőzés a legfontosabb!

Ha meg tudjuk előzni az egerek elszaporodását, akkor nyert ügyünk van. Először is tömjük be még a legapróbb réseket is mind a házban, mind pedig a kerti fészerben, garázsban. Érdekesség, hogy egy akkora lyukon már átfér az egér, amin át tudunk dugni egy sima ceruzát. Ne készítsünk az egerek számára melegágyat, figyeljünk oda erre kerti tevékenységeink során. Az egerek számára tökéletes búvóhelyet jelenthet egy rakás felaprított tűzifa, komposzthalom, de még egy kupac levél is. Ezek mindegyike meleget biztosítanak a fagyok és az esőzések elől – ha pedig már elviselhetetlenné válik a hideg, elindulnak a ház felé.

 

Egerek elleni védekezés – Vessük be a csapdákat

Sokak szerint nem annyira elfogadott védekezési módszer, mivel nem annyira állatbarát, ugyanakkor eredményes! Létezik a hagyományos egérfogó, az egérragasztó és nem olyan régen került divatba az élvefogó csapda. Az első kettő esetében az egerek nem élik túl a találkozást, a harmadik esetben pedig el kell szállítanunk az állatot és szabadon engedni. Most már létezik elektromos egérfogó is, ami áramütéssel teszi ártalmatlanná az egereket. A csapdákon kívül használhatunk különféle mérgeket is, amik szintén hatásosak. 

 

Egerek elleni védekezés – Természetes megoldás

A legtermészetesebb megoldás, ha szerzel egy-két macskát, ugyanis a cicusok előszeretettel vadásznak a rágcsálókra. Sokszor már puszta jelenlétük elegendő ahhoz, hogy az egerektől védve legyen a lakás. A régi népi praktikák szerint bevethetjük még a kamillaleveleket, a fokhagymát, a diófaleveleket, a borsmentát, valamint a borókaágakat. 

 

Egerek elleni védekezés – Borsmentaolajas védekezés

Azért térek ki a borsmentára külön, mert a legtöbben erre mondják azt, hogy valóban hatásos. Fontos megjegyezni, hogy a távoltartásban tud segíteni a borsmentaolaj, viszont ha már bent vannak a házban a rágcsálók, akkor nem fogja kikergetni onnan őket. Néhány vattapamacsot áztassunk be 100 százalékos borsmentaolajjal, majd szórjuk szét ezeket azokon a helyeken, ahol beférkőzhetnek az egerek. A borsmenta illatát nem bírják az egerek, ráadásul a szag elnyomja a feromonok bűzét, amit a rágcsálók maguk után hagynak. 

Capri23auto képe a Pixabay -en.

Hirdetés