Élet a diófa alatt – Avagy milyen növényeket ültethetünk a diófa alá?

Hirdetés

Lehet élet a diófa alatt, vagy ne is próbálkozzunk inkább semmivel? Sokan abban a tévhitben élnek, hogy tényleg semmi nem él meg a diófa közelében, nézzük, ezzel szemben mi is az igazság!

 

A diófa hatóanyagai

A diófa levelei cseranyagokat, flavonoidokat és illóolajat tartalmaznak, a termés héjában naftokinon-származékok (juglon, hidrojuglon-glikozid) találhatók, amik a kezet és képesek barnára festeni. A diófa egy juglon nevezetű vegyületet állít elő, ami szinte valamennyi részében megtalálható – a fiatal hajtásokban, az ágakban, a levelekben, a termés héjában, és még a gyökerekben is. Más növények számára pedig pont a juglon az, ami gondot okoz, ugyanis az erre a hatóanyagra érzékeny növények esetén toxikus hatást fejt ki.

A diófa a juglont a túlélés biztosítására, védekezésképpen termeli, ezzel együtt azonban gátolja a környező növények fejlődését. A juglon-érzékenységet sok esetben úgy vehetjük észre, hogy a növények levele elkezd lankadni, hervadni, sárgulni a vegetációs időszak alatt, különösen meleg, száraz napokon. Nem sokkal ezután a mérgezést kapó növény el is fog pusztulni. A korai tünetek orvosolhatók plusz víz kijuttatásával, a vegetációs időszak későbbi szakaszában viszont nem tudjuk megállítani a hervadást, a levelek barnulni fognak, a növény pedig menthetetlenül elhal.

A juglon gátolja a növények légzését, megfosztja a szükséges energiától, a sejtosztódás lehetőségétől, és meggátolja a víz, valamint a tápanyag felvételét. A juglon az érzékeny növényekre többnyire a gyökérzetükön keresztül hat, ugyanakkor a lehullott diófa leveleiben is nagy mennyiségben megtalálható a toxin, de ez elsősorban kevéssé levegős, nyirkos talajon okoz problémát, ahol korlátozott biológiai aktivitás és kevés a szerves anyag. Jó hír, hogy a juglon nem oldódik vízben, éppen ezért nem jut messzire a talajban.

Milyen növényt ültethetünk diófa alá, közelébe?

Az alábbi lista csak iránymutatóul szolgák, nem tekinthető véglegesnek, teljesnek, a felsorolt növények jól tolerálják a diófa jelenlétét, az érzékenységet viszont számos tényező befolyásolhatja, ilyen például a juglonnal való érintkezés foka, a talaj adottsága, vagy a növény általános állapota. Diófával szemben ellenálló fák közé tartozik a legtöbb juhar (kivéve az ezüst juhar), a mérges vadgesztenye, a fanyarka, a bugás csörgőfa, az amerikai ámbrafa, az indián banán, az amerikai tulipánfa, a fekete nyír, a virginiai erdeifenyő, a nyugati platán, a kései meggy, a szívlevelű szivarfa, a kínai díszkörte, a pompásvirágú som, a tölgyfajták, az ecetfa, a galagonya, a fehér akác, a datolyaszilva, a nyugati tuja, valamint a fehér kőris.

Hirdetés

Cserjék közül ültethetjük diófa alá a következő növényeket: borbolya, kerti aranycserje, kerti mályvacserje, cserjés hortenzia, örökzöld orbáncfű, boróka, jezsámen, lombhullató rododendron, torzsás ecetfa, ribiszke, juharlevelű-, valamint illatos bangita. Zöldségeket is termeszthetünk diófa alatt, erre a következők alkalmasak: bab, cékla, hagyma, kukorica, pasztinák, sárgarépa, tök. Kúszónövények közül a klemátisz, az iszalag, a lilaakác és a tapadó vadszőlő ültethető diófa alá, gyümölcsfák közül pedig cseresznyét, szilvát, őszibarackot és birset telepíthetünk a közelébe.

Diófa alá ültethető lágyszárú növények: árnyliliom, cickafark, orbáncfű, hajnalka, írisz, margaréta, őszirózsa, begónia, kékharang, körömvirág, harangvirág, nárcisz, krizantém, sáfrány, lángvirág, szívvirág, kasvirág, kankalin, csillagvirág, hóvirág, varjúháj, gólyaorr, pletyka, napraforgó, hunyor, sásliliom, tulipán, árvácska, valamint rézvirág.

Mely növények nem tolerálják a diófa jelenlétét?

Diófa közelébe, alá nem ültessük semmiképp almafát, fenyőfélét, égerfát, hársfát, nyírfát, ostorfát, áfonyát, berkenyét, fagyalt, orgonát, loncot, tiszafát, burgonyát, dohányt, káposztát, liliomot, nárciszt, paprikát, padlizsánt, uborkát, spárgát, paradicsomot, rebarbarát, petúniát.

Manfred Zajac képe a Pixabay -en.

Hirdetés