Cukormentes szaloncukor készítése házilag – RECEPT!

Hirdetés

Évek óta azt tapasztalom, hogy eszméletlenül drágák a boltban kapható szaloncukrok és nem is olyan finomak, mint régen. Éppen ezért mi elkezdtük ezeket a finomságokat is házilag készíteni, megosztok veletek pár receptet, amik elnyerték a tetszésünket, mindegyik isteni, olcsó, ráadásul diétás! 

 

Cukormentes szaloncukor – Aszalt gyümölcsös szaloncukor

Az egyik legjobb megoldás a cukor helyettesítésére a gyümölcsök használata, éppen ezért szerintem a legszuperebb megoldás az aszalt finomságok alkalmazása! Ha kicsivel édesebbet szeretnénk, akkor tegyünk bele például több sárgabarackot, ha kicsit savanykásabbat, akkor nyúljunk bátrabban a meggyhez vagy az áfonyához, nagyon jól lehet játszani az ízekkel. Szükségünk lesz (kb. 50 darabhoz) 1 kg aszalt gyümölcsre (áfonya, mazsola, meggy, sárgabarack, szilva), 20 dkg dióra, valamint 15 dkg cukormentes étcsokoládéra a bevonáshoz. A gyümölcsök esetében ügyeljünk arra, hogy ne legyenek túl szárazak, mivel akkor nehezen tapadnak össze. Először is pirítsuk meg a diót és daráljuk le az aszalt gyümölcsökkel együtt. Helyezzük egy tálba az összes hozzávalót, gyúrjunk belőlük masszát, formázzuk meg a bonbonokat és tegyük mindet sütőpapírra. Olvasszuk fel az étcsokoládét és egyenként mártsuk bele a finomságokat, majd tegyük vissza a sütőpapírra, had száradjanak. Amint elkészültek, mehetnek a csomagolásba, amihez használhatunk akár sima alufóliát is. 

 

Cukormentes szaloncukor – Az isteni marcipános

Kb. 50 darab szaloncukorhoz szükségünk lesz 20 dkg mandulára, 15 dkg xilitre, 2 evőkanál vízre, valamint 15 dkg cukormentes étcsokoládéra. Ebben az esetben is darálnunk kell, a mandulát a xilittel daráljuk le, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy összeálljon a jól gyúrható masszánk. Ha meg van, tekerjük fóliába a masszát és tegyük hűtőbe bő fél órára. Az idő letelte után vágjuk le a negyedét, gyúrjunk belőle egy centiméter vastag hengert, amit vágjunk fel 2-3 centiméter hosszú darabokra. Olvasszuk fel az étcsokoládét és egyesével mártsuk bele a bonbonokat, majd mehetnek száradni a sütőpapírra. Amint elkészültek, mehetnek a csomagolásba. 

Hirdetés

 

Cukormentes szaloncukor – A zselés mindent visz

Szükségünk lesz két deciliter facsart narancslére, egy teáskanálnyi facsart citromlére, 20 gramm pektinre, 10 dkg xilitre, valamint 15 dkg cukormentes étcsokoládéra. Először is forraljuk fel a narancsot, majd adjuk hozzá a pektint és a xilitet. Habverővel keverjük simára és adjuk hozzá a citromlevet is, ezután gyors keverés mellett sűrűsítsük be. Folyamatosan és gyorsan keverjük a habverővel, máskülönben össze fog állni. Ha már kellőképpen besűrűsödött, öntsük ki egy alacsony falú tálba (ami hőálló) és tegyük hideg helyre 2,5-3 órára.  Az öntés folyamán ügyeljünk arra, hogy 2-3 centiméteres rétegben terüljön el a zselé, ugyanis olyan vastag lesz a szaloncukor, amilyen vastagra kiöntjük az edénybe. Ha megszilárdult a zselé, vágjuk körbe, szedjük ki és daraboljuk fel tetszés szerint. Olvasszuk fel az étcsokoládét és egyesével mártsuk bele a zseléket és mehetnek sütőpapírra. Amint kellőképpen megdermedtek, csomagoljuk be őket. 

Zozz_ képe a Pixabay -en.

Hirdetés