Találékony a magyar - A WD40, a purhab és a szigetelőszalag mindenre is jó!

Hirdetés

A magyar emberek világhíresek találékonyságukról, erről tesz tanúbizonyságot az is, milyen leleményesen használják fel a WD40-et, a purhabot, és ki ne felejtsem a felsorolásból, természetesen a szigetelőszalagot!

 

WD40, az ezermester kenőspray

1953 óta jelen van az életünkben a WD40, amit eredetileg arra terveztek, hogy taszítsa a vizet és megelőzze a korróziót az Atlas hordozórakétán. Később viszont kiderült, hogy számtalan módon fel lehet használni. A hosszú ideig aktív összetevő egy nem illékony, viszkózus olaj, amely a felszínen marad, ezáltal biztosítva a kenést és a nedvességtől való védelmet. Különféle szennyeződések eltávolítása, beragadt csavarok és zárak oldása mellett a megakadt cipzár lazítása is a hétköznapi alkalmazásai között szerepel. Azonban minden nap kiderül, hogy mi mindenre jó még, például a zsírkrétát is eltávolíthatjuk a segítségével a falról, megtisztíthatjuk vele a WC-t, a zuhanykabint, de ha bepermetezzük vele az autó szélvédőjét, akkor nem fog megtapadni rajta a hó.

 

A mindenre jó purhab

Ha purhabról van szó, akkor a legtöbb embernek építkezések, nyílászárók cseréje jut eszébe, hiszen a szakemberek ezen területen használják leginkább ezt a sokoldalú csodaszert. A purhab nem más, mint a poliuretán hab rövidítése, két fő komponensből áll, poliolból és izocianátból. Szuper tulajdonsága, hogy kinyomását követően nedvesség hatására megduzzad, majd egy idő elteltével kemény, vágható habbá dermed.

Hirdetés

Ezt a tulajdonságát leginkább szigetelés esetén használjuk ki, ugyanis a megkötött purhab kiválóan szigetel meleg és hideg ellen, sőt, még hangszigetelő hatással is bír. Másik szuperjó tulajdonsága, hogy jól ragad, tapad a legtöbb felületen, vágható, vakolható és még festhető is. A purhabot szokták használni medencék szigetelésére, tószegélyek kialakítására, csövek szigetelésére, de különféle dekorációkat is készítenek a segítségével. Azonban lehet találkozni nagyon egyedi felhasználási formációkkal is, valaki például befújta a kád alá beépítés során, mondván, hogy majd az megtartja a súlyt (nem így lett).

 

Ami mindent megragaszt – A csodálatos szigetelőszalag

A szigetelőszalagot leginkább a villanyszerelésben használják, segítségével a kisfeszültségű elektromos vezetékek csatlakozási pontjait elszigetelik egymástól, valamint a környezettől – így elkerülve az áramütés veszélyeit. Manapság viszont már szinte mindenhez használja a találékony ember, sokszor ötletesen és jó, sokszor viszont nagyon rosszul és balesetveszélyesen. Már a szépségiparban is feltűnt, egy nő például melltartó helyett csak szigetelőszalaggal ragasztotta le kebleit.

Hirdetés