Itt a csigainvázió! - Hatásos megoldást mutatunk a kártékony csigák ellen!

Hirdetés

Sok kertbarát küzd a csigák jelenlétével, köztük én is. Minden évben rengeteg zöldséget fogyasztanak el, én pedig kutatom a netet, hogy mit tehetnék ellenük. Facebook-csoportunk tagja, Sós Sándor mutat most nekünk egy olyan megoldást, ami nem olyan drága, viszont hatékony, nézzük, hogyan alkalmazhatjuk a csigakerítést!

 

Ahogy egyre jobb idő lesz, úgy kerülnek elő a csigahordák a kertemben. Hónapos retek, paradicsom palánta, de legfőképpen a szamócát támadják meg. 

 

Készítettem egy ügyes kis barkácsholmit még évekkel ez előtt. Minden évben tavasszal telepítem és beüzemelem a védett terület körül. Ahol ilyen kicsi a védett terület, mint nálam a kiskertben, oda elegendő ilyen elemes megoldás is. Arra az időszakra üzemképes és védelmet nyújt, míg a szamóca, vagy a retek terem és leszedem.

 

Hirdetés

Nagyobb területekre hálózati tápegységgel meghajtott verzióját használom. A veteményes szélére ki van fixen telepítve a szerelő doboz, 5-8V feszültséggel és persze egyenárammal. A kerítést csak telepítem és bekötöm a dobozba. A szezon végéig védi a területet igen jó hatásfokkal. Az elemest mutatom be most. 

 

Elemes csigakerítés létrehozása

Egy kicsi, vízálló szerelődoboz, benne két AA ceruzaelem, egy sorkapocs, kevés vezeték és egy kerékpár izzó. A működési elve is nagyon egyszerű: arra van alapozva, hogy a csigák csúszó talpa vezeti az áramot. Az eszközben használt kisfeszültségű egyenáram nem károsítja a csigát, csak összezavarja egy pillanatra az idegrendszerét. Néhány próbálkozás után inkább távozik a kerítésről és nem mászik át rajta. Az alábbi képeken látható a kialakítása. 

 

 

 

 

Műanyag, UV álló, apró szemű, vastagabb háló, kerti virág karók méretre szabva. Műanyag szigetelésű, kerti kötöződrót, szigeteletlen vékony kötöződrót. A védendő terület köré megfelelő távolságban a karókat a talajba rögzítem, majd a hálóval körbekerítem és szigetelt dróttal rögzítem.

 

Ezután a szigeteletlen dróttal a háló felső pereménél körbe kerítem és szigetelt drót darabokkal rögzítem. Ez alá kb. 1-2 cm távolságra rögzítem a másik kör drótot. A két kör végeit külön-külön összekötöm, vigyázva, hogy a két kör sehol ne érjen össze. A kerítésre felrögzítem a szerelődobozt és élesítem az elemeket. A kerítésen körbe futó két drót végeit bekötöm a sorkapocsba és készen is van. A képeken látható, hogyan is néz ki. 

 

 

 

 

 

Ha készen vagyok vele, a kerítés alsó részére igazítok egy kis talajt, hogy alul a csigák ne tudjanak bejutni. Végül műszerrel ellenőrzöm a vezetékben jelenlévő feszültséget. A szezon alatt rendszeresen érdemes ellenőrizni, hogy nem szakadt-e el a vezeték, vagy esetleg nem záródott-e össze valahol, mert ebben az esetben a kerítés nem látja el a feladatát. Fontos megemlítenem, hogy más csigavédelmi praktikákkal szemben, ez a módszer esőben is jól látja el a feladatát. A csigák tapasztalatom szerint leginkább akkor támadnak. 

 

Az elemek nagyon lassan merülnek le, mivel az áramkör alaphelyzetben nyitva van. Csak akkor záródik rövid időre, mikor a csiga megpróbál átjutni a kerítésen és a talpával a két vezetéket összezárja. Mint írtam, évek óta használom ilyen-olyan formában ezt a megoldást. Volt, hogy kísérletképpen több mint 100 négyzetméter volt bekerítve. Egész szezonban jól működött. Még a legtávolabbi ponton sem tapasztaltam mérhető feszültségesést. Igaz, ilyen kerítés megépítése és fenntartása nagyon sok munka és fáradtság.

Hirdetés