Így készíts magadnak beton tűzrakóhelyet a kertedbe!

Hirdetés

Ahelyett, hogy kidobnád régi fém üstödet, inkább használd fel egy gyönyörű tüzes dísz elkészítéséhez.

Néhány deszka, egy kis beton és egy régi üst kombinálásával rendkívül hangulatos tűzrakóhelyet készíthetsz magadnak. Az egész alapját egy kavicsokkal és sóderrel feltöltött betonváz képezi, amelybe egy régi fémből készült üst kerül. A betonváz széle palával vagy járdakövekkel díszíthető.

Anyaglista:

  • sóder

  • fém üst

  • járdakő

    Hirdetés

  • kavicsok

  • karók

  • 2-es típusú „portlandcement”

  • habarcs

  • betonvas

  • deszkák

  • szögek

  • acélhuzal

  • drótháló

Megjegyzés: A felhasználandó deszkák mérete attól függ, hogy mekkora hely áll rendelkezésedre, illetve hogy mekkorára szeretnéd építeni a tűzrakóhelyet. Az alábbiakban használt méretek csupán méretarányos példák!

 

A tűzrakóhely elkészítése

 

1. Lépés – A tűzrakóhely kijelölése

Győződj meg róla, hogy stabil alappal rendelkezel. A talajt kövekkel vagy sűrű homokkal egyengetheted ki.

 

2. Lépés – A betonszerkezet külső vázának megépítése

Fogj néhány 5x30 centis deszkát, és erősítsd őket egymáshoz úgy, hogy egy 1,2 méter oldalhosszú négyzetet kapj (első kép). Ezt követően egy ugyan ekkora méretű négyzetet kell készítened, azonban ezt már 5x15 centis deszkákból. A második négyzetet az első négyzet tetejére kell, hogy helyezd.

A váz két szintjét karókkal erősítsd egymáshoz, minden oldalra kívülre 2-2 karót szúrva a földbe (második kép). Ez abban is segít, hogy a szerkezet ne mozogjon jobbra-balra a földön.

A váz lényegében egy hatalmas öntőformaként szolgál majd a beton számára.

 

3. Lépés – A betonszerkezet belső vázának megépítése

A második lépésben leírtakat követve készíts egy második szerkezetet (ugyan úgy két szinttel), azonban ezt nagyjából 20-25 centivel kisebbre (első kép), hogy az előző, nagyobb szerkezetbe behelyezve a két szerkezet falai között egy 10-12 centis rés maradjon (második kép). Győződj meg róla, hogy az egész szerkezet vízszintben van.

 

4. Lépés – Az erősítés

Szúrj 50 centis betonvasakat a földbe a két szerkezet közötti rész minden sarkának közepébe, illetve minden 30 centiméteren egyet a sarkak közötti részekbe (első kép). Ellenőrizd, hogy a betonvasak stabilan a földben vannak, és hogy nem lógnak ki a szerkezet széle fölé.

A leszúrt vasak közé helyezz 120 centis elfordított betonvasakat, majd fémhuzallal rögzítsd őket azokhoz, illetve egymáshoz (második kép). A maradék huzalt csípd le a vasakról.

 

5. Lépés – További erősítés

Az előbb leszúrt illetve egymáshoz kötözött betonvasak köré húzz dróthálót és rögzítsd azt a vasakhoz további stabilitás érdekében.

 

6. Lépés – A beton öntése

Öntsd a betont a vázba (első kép). Egyengesd el a betont úgy, hogy minden rést kitöltsön – fontos, hogy a vázon belül ne maradjon üres rész, ahová nem került beton.

Simítsd el a beton felszínét vakolókanállal. Ütögesd meg a váz falát, míg a beton nem köt meg teljesen, hogy az ne tapadjon rá a deszkákra. Hagyd egy éjszakára megkötni (második kép).

 

7. Lépés – Távolítsd el vázakat

Miután a beton megkötött és teljesen száraz, óvatosan távolítsd el róla a deszkavázakat.

 

8. Lépés – Az utolsó simítások

A sima felület kialakítása érdekében vigyél fel egy réteg habarcsot a beton külső falára. Ízlés szerint néhány méretre vágott palalemezt is elhelyezhetsz a betonváz szélein, amikhez szintén használhatod a habarcsot, hogy rögzítsd őket.

 

9. Lépés – Feltöltés sóderrel

A kész betonvázat nagyjából ¾-ig töltsd fel sóderrel, és próbáld bele többször is a fém üstöt, hogy a szélei pontosan egy szintben legyenek a betonváz széleivel.

 

10. Lépés – Az üst behelyezése

Egészítsd ki a sódert, vagy vegyél el belőle annyit, hogy az üst szintbe kerüljön a betonváz szélével.

 

11. Lépés – A díszítések hozzáadása

Ízlés szerint töltsd ki az üst körüli részt kavicsokkal úgy, hogy azok legfeljebb a betonváz és az üst széléig érjenek.

 

Forrás: diynetwork.com

Hirdetés