Így nem fog szétrepedni - Készítsd el a tökéletes bejglit!

Hirdetés

A bejgli elkészítése olyan a nőknek, mint a férfiaknak a karácsonyfa faragása. Anyáról lányra, generációról generációra száll a tökéletes recept, mégis sokan küzdenek azzal, hogy reped a bejgli. Mostani cikkünkben megosztjuk veletek azt a receptet, ami nálunk bevált, illetve pár tippet, trükköt is megismerhettek, amik segítenek abban, hogy véletlenül se repedjen a bejgli! 

 

A tökéletes bejgli receptje - Hozzávalók

A tésztához szükségünk van 50 dkg lisztre, 15 dkg vajra, 10 dkg sertészsírra, 5 dkg porcukorra, 2 dkg élesztőre, 2 db tojássárgájára, 1 dl tejre és egy csipet sóra. A máktöltelékhez: 25 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál méz, reszelt citromhéj, 1 dl tej. A diótöltelékhez: 25 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál baracklekvár, 1 dl tej, reszelt narancshéj. Ebből a mennyiségből 2-2 db mákos, valamint diós bejgli készíthető. 

 

A tökéletes bejgli receptje – A tészta

Szitáljuk a lisztet egy tálba, majd kezdjük el összedolgozni a zsírral, a porcukorral és a sóval. Közben tejben futtassuk fel az élesztőt 1 kiskanál porcukorral. Amint felfutott, keverjük hozzá a két tojás sárgáját. A lisztes keverékhez adjuk hozzá az élesztős elegyet és gyúrjuk össze. Ezután osszuk négy egyenlő részre (mérleget használjunk), majd tegyük folpackba és mehet a hűtőbe pihenni 2 órára. 

Hirdetés

 

A tökéletes bejgli receptje – A töltelékek

Amíg a tészta pihen, elkészíthetjük a töltelékeket. Először is forrázzuk fel a darált dióval elkevert cukrot forró tejjel. Adjuk hozzá a mézet és a citromhéjat, és figyeljük a töltelék állagát – sűrű, de könnyen kenhető masszát kell kapnunk. A diótöltelék esetében a cukorral elkevert darált diót forrázzuk le a forró tejjel, majd keverjük hozzá a lekvárt és a reszelt narancshéjat. Itt is figyeljünk az állagra. Ha kész vannak a töltelékek, felezzük el és hagyjuk hűlni – a felesleges nedvességnek el kell párolognia mindenképp.

 

A tökéletes bejgli receptje – A sütés

A tésztákat nyújtsuk ki egyenként, majd kenjük rájuk a tölteléket ügyelve arra, hogy a szélén legyen egy kis üres rész. Feltekerés előtt a tészta két rövidebb oldalt hajtsuk fel, ezzel képezve egy kis támasztékot a tölteléknek. Ezután az egyik hosszanti oldalán szorosan tekerjük fel a tésztát. Ha mind a négy elkészült, mehetnek a tepsibe, figyelve arra, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz, ugyanis sütés közben megnőnek. Hosszanti irányba kenjük le egy tojás sárgájával, ezután pihenjenek fél órát, majd kenjük tojásfehérjével keresztirányba és megint pihenjenek fél órát. Szurkáljuk meg villával és előmelegített sütőben 180-200 fokon süssük 40-50 percig. A sütőtől függően ez az idő lehet kevesebb is, akár 30-35 perc is, ezért érdemes tűpróbát végezni.

 

Mitől nem reped a bejgli? – Tippek, trükkök

Az első trükk a pihentetés, ugyanis ha elég sokáig pihentetjük a bejgli tésztáját, akkor nem fog repedni. Másik trükk a töltetéket illeti: soha ne legyen nedves a bejgli tölteléke, mivel az abból kiáradó gőz megrepesztheti a tésztát. A harmadik trükk a sütés, közepes hőmérsékletet kell választanunk a bejgli sütéséhez. Ha túl melegre állítjuk a hőfokot, akkor megbarnul, ha túl alacsonyra, akkor túlkel. A tökéletes tészta akkor nem reped, ha kicsit megszurkáljuk, mélyen, hogy a gőz ki tudjon jönni. 180-200 fokot érdemes választani a sütésre, ezen a hőfokon 40-50 perc alatt készre sül a bejgli. Remélem, hogy tudtam segíteni mindenkinek, sok sikert kívánok a tökéletes bejglihez!

Fotó forrása: Wikimédia/Totya

Hirdetés