Diófából faragott csoda - Így készült a balett-táncos!

Hirdetés

Facebook-csoportunk tagja, Gál Róbert osztotta meg velünk, hogyan készítette ezt a páratlan alkotást. Nem mindennapi kézügyesség szükséges ahhoz, hogy a balett-táncos életre keljen a diófából!

Az ilyen jellegű szobrok készítése nálam először a minták keresésével zajlik. Főként a Pinterestet használom inspirációgyűjtésre. A cél sosem a másolás, de egy szép minta kiválasztása a siker első lépése. Sokszor egy alkotás több mintából/ötletből épül fel. A minta kiválasztását követően a második lépés a megfelelő faanyag kiválasztása. Természetesen van úgy, hogy a faanyag is meghatározza a mintát.

 

A minta és faanyag kiválasztását követően jönnek az első mérések (hosszúság, szélesség, magasság). A méréseket követően elkészül a papírsablon, amit szabadkézzel javítok/alakítok.

Hirdetés

A sablon kivágása nálam kézi dekopír fűrésszel történik. Ezt követően kezdődik a tényleges forma kialakítása. A kialakítás több ütemben zajlik. Én szeretem kialakítani nagy vonalakban az alakzatot és csak később kialakítani a részleteket.

A fa alakításához több típusú szerszámot használok. Az eszközhasználat függ a fa típusától és a formától is.

Jelen esetben:

  • kézi dekopír fűrész
  • sarokcsiszoló (több típusú tárcsa)
  • egyenescsiszoló (több típusú bittel)
  • lapos vésők
  • íves vésők
  • saját készítésű kések

Ez az első teljes testet ábrázoló faragásom, így több részlet kialakítása nem ment egyszerűen. A test formázása, az arc kialakítása, a ruha esése, a cipők kialakítása. Az arcot többször kellett formázni, mire kialakult a végső forma. A ruha formázása is másodjára sikerült. Ezen módosítások miatt fontos, hogy elegendő faanyag legyen elérhető. A teljes szobor kialakításával 80-100 órát foglalkoztam. A végső forma kialakításához elengedhetetlen a megfelelő csiszolás. Ez esetben 80 - 120 - 320 - 600 szemcseméretű csiszolópapírt használtam. A végső lépés a fa kezelése. Ezt sajátkészítésű méhviasz alapú faápolóval végzem. Két réteg kézi felvitelt követően, a harmadik réteget egyenescsiszoló segítségével gyengéden belepolírozom a fába. Utolsó lépben felkerült a készítése éve és a logó.

 

Hirdetés