Kitiltották Svájcból a babérmeggyet

Hirdetés

Szeptember 1-től tiltólistára került a babérmeggy összes létező fajtája Svájcban. Sokan bólintottak azonnal, hogy persze, mert mérgező. Az ok viszont egészen más és engem teljesen meg is lepett. A babérmeggy a svájciak véleménye szerint inváziós faj, a környezetben terjed és óriási károkat okoz.

 

„Az invazív idegen fajok ökológiai, gazdasági és egészségügyi károkat okozhatnak” – állapította meg a svájci kormány a tiltásról szóló határozatban. Szerintük gyakran olyan széles körben elterjednek, hogy az őshonos növényeket kiszorítják, megfosztva a rovarokat és más fajokat élőhelyüktől és táplálékuktól.

 

Az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Biodiverzitási Tanácsa (IPBES) jelentése szerint az invazív fajok kulcsszerepet játszottak a kihalt állat-, és növényfajok 60 százalékában. Szeptember 1-től a babérmeggyet sem értékesíteni, sem eladni, sem pedig importálni nem lehet. A már kertben lévő egyedeket azonban nem kell kiirtani. 

Hirdetés

 

A betiltás egy igazi butaság…

A babérmeggy örökzöld, érzéketlen a hőségre, a szárazságra és viszonylag gyorsan nő, átláthatatlan falat képez. Viszont nem terjed, egyáltalán nem nevezhető kártékony fajnak. Nem tud elnyomni semmilyen más növényt, maximum akkor, ha nem ültetünk más, csak és kizárólag babérmeggyet.

 

Az olyan növények (pl. akác) képesek kiszorítani a környezetükből mást, amik sarjakat nevelnek, mivel ezek képesek elterjedni. A babérmeggy nem nevel sarjakat, nyírható, kordában tartható, ráadásul az oszlopos fajtái nem is nőnek szélesre.

 

A betiltást lehetett volna a mérgező hatás miatt meghozni, mivel a növény minden része ciánsavat tartalmaz, ami erősen mérgező. 2013-ban a babérmeggy megkapta az év mérgező növénye címet. Azt viszont kevesen tudják, hogy a növények nagyjából 70 százaléka szintén mérgező, például a leander is. 

Forrás: faz.net

Hirdetés