Nem melegszik a radiátor? Ezzel az egyszerű trükkel javíthatod meg!

Hirdetés

Indul a fűtési szezon és nem működik rendesen a radiátorod? Ne aggódj, és ne hívj azonnal több százezer forintért fűtésszerelőt, ugyanis ezek az apró trükkök általában megoldják a problémát!

 

A trükk, ami az esetek 99 százalékban beválik

Az ember nem is gondolná, hogy egy nagyon egyszerű trükk mekkora csodákra képes. Érdekessége ennek a trükknek, hogy nagyjából 5 percet vesz igénybe, a szerelők többsége pedig képes 20-40 000 forintot is elkérni érte, ráadásul radiátoronként. Egy átlagos házban nagyjából 4-5 radiátor van, tehát ha nem ismerjük a megoldást, kifizethetünk a szerelőnek közel 200 000 forintot is…Pedig milyen egyszerű! 

 

Először is le kell szerelnünk egy harmincas kulcs segítségével a szabályozókart, vagy ha úgy jobban ismerős, hőmérséklet beállító tekerőgombot. Mögötte látható egy tűszerűség, ami elég valószínűleg a meleg nyár alatt bekoszolódott és beragadt. A problémát ez a kis tűszelep okozza.

 

Hirdetés

Egy 13-mas kulcs segítségével kiszabadítjuk a szelepet, majd egy fogó segítségével kicsit megmozgatjuk. Azt fogjuk tapasztalni, hogy a szelep kipattan és elkezd csöpögni a víz. Nincs más dolgunk, mint összeszereljük, visszatekerjük a szabályozókart. Egy videóban megmutatom a szerelés menetét: 

 

 

Ha esetleg levegős a rendszer…

Ha levegő került a fűtési rendszerbe, az akadályozza a meleg víz megfelelő keringését, éppen ezért érdemes alkalmanként elvégezni a légtelenítést. A radiátorokat egy speciális kulcs (víz-gáz boltban 500 forintba kerül) segítségével, egyesével kell légtelenítenünk a légtelenítő szelepek megnyitásával. Mindig helyezzünk alá egy edényt, mert folyni fog a víz. A légtelenítés elvégzése után érdemes ellenőrizni a víz mennyiségét, általában utána kell tölteni a rendszert. 

 

Ha kevés a víz a rendszerben…

Előfordulhat, hogy a rendszerben kevés a víz. A kazánon van egy nyomásmérőóra, amin be van jelölve, mi az ideális nyomásérték. Ha kicsi lenne a nyomás, akkor töltenünk kell vizet, ha magas, akkor értelemszerűen ki kell engednünk a rendszerből.

 

Ha ez sem lenne elegendő…

Ekkor kell hívni a fűtésszerelőt, aki remélhetőleg speciális gépekkel és vegyszerekkel fog érkezni. Ugyanis csak ezek segítségével lehet megtisztítani a fűtéscsöveket, ezekkel lehet eltávolítani a radiátorok belsejéből a lerakódott rozsdát és vízkövet. 

ri képe a Pixabay -en.

Hirdetés