Fantasztikus módon kelti újra a régi könyveket Kéki Mária könyvszobrász!

Hirdetés

Biztos vagyok benne, hogy nektek is vannak régi, vaskos könyveid, amik már csak porosodnak a polcon, sosem olvassátok őket. Mit szólnátok, ha azt mondanám, hogy ezek a régi könyvek új életet kezdhetnek szoborként? Bármennyire is furcsának hangzik, nem lehetetlen, mostani cikkemben Kéki Máriával beszélgetek, aki évek óta készít könyvszobrokat, tartsatok velünk!

 

Mikor kezdtél el ilyen formában foglalkozni a könyvekkel?

Három éve foglalkozom könyvhajtogatással.  Előtte más kreatív dolgokat készítettem. Kávészemek felhasználásával asztali díszek, Karácsonyi díszek, manók, bábok, vicces bot, parasztcsokor kolbászból, Harry Potter szörnyek szörnyű könyvét stb.. A legtöbb esetben valamilyen alkalomra, ajándékba készültek.  

 

Miért vágtál bele, sok volt a régen olvasott, poros könyved, vagy maga a technika tetszett meg?

Épp ajándékötletet kerestem, mikor láttam egy könyvszobrot. Felkeltette az érdeklődésemet és utána néztem hogyan lehet elkészíteni. Így találtam rá Harangozó László videóira a Youtubon.  Számomra nagyon érthetően, gyakorlatban mutatja meg a hajtogatás alapjait.   Megtetszett maga a technika is, hisz nagy precizitást igényel és igazán szép az elkészült könyv.  

 

Hirdetés

Többféle technikával lehet dolgozni, a legegyszerűbbnél „csak” szamárfüleket hajtok. Egy másik technika, mely már mutatósabb alkotásokat hozz magával, ott bevágás is történik. Ez nem azt jelenti, hogy lapokat vágok ki! Körülbelül kettő centiméteres bevágások készülnek az egyes lapokon és a bevágások közti részt hajtom, így mélységet kap a minta. Vagy épp kiemelek. 

 

Ezt a két technikát lehet ötvözni, bonyolítani. Még ezen felül is van más technika. László gyakorolja is őket. Nekem ez a kettő a szívemhez közelálló, hisz itt megmarad a könyv eredeti valóságában. A sárga lapjaival, vagy épp fehérekkel.  Sablonból dolgozom. Ezek egyrészt ingyenesen letölthetőek, de lehet rendelni is. László is készített már nekem sablont, elküldtem neki a ceruzával nagyjából papírra vetett elképzelést és Ő szerkesztette s elkészítette a sablont számomra.

 

 

A sablon tartalmazza azt, hogy hány oldalas/ lapos, mekkora magas legyen a könyv. Laponként a mérési pontokat milliméterben ahol hajtani, bevágni kel. Egy lapon akár 10 18 vagy több mérési pont is lehetséges, attól függően mennyire részletgazdag a minta. Ezeket van, hogy milliméterek választják el. Tehát kel a precizitás.


Milyen könyveket szoktál használni? Lehet felajánlani számodra régi könyveket?  

Mindig keményborítású könyvet használok. Ez azért is jó, mert így az elkészült könyvszobornak nem kel semmiféle támaszték. Könyveket kapok, vagy bolhapiacon, antikváriumban veszek. Lehetőség szerint olyan állapotút, mely megtartja magát, tehát nem szétszakadt gerincű. Bár azokból is lehet hajtani, csak én nem szeretem becsomagolni a könyveket. Maradjanak csak meg a maguk valóságában.  

 

 

A minta határozza meg a könyv magasságát, lapjainak számát. 20 centitől a 24 –ig használtam eddig. A lapok száma kb. 300, ami azt jelenti, hogy legalább 600 oldalas legyen a könyv. De mindig a minta adja igazán azt, hogy mekkora s mennyi lapszám szükséges. Fogadok el könyveket. Nincsenek felhalmozva régi könyvek. Jelen esetben van kb 10 könyvem, abból kettőbe tudom, hogy mit fogok hajtogatni. 

 

Természetesen, ha valakinek van kedvenc régi könyve, amit nem akar kidobni, de már a könyvespolcon sem mutat jól, azt akár új élettel meglehet tölteni egy mutatós minta belehajtogatásával. 

 

 

Mennyi időbe telik egy-egy könyvszobor megalkotása? 

A legegyszerűbb technikával pár óra leforgása alatt kész a könyv. Ugye ott „csak” szamárfülek vannak. Vagy ha kevés lapszámú, egyszerű a minta. A bonyolultabb, vágás + hajtás technikánál komoly órákat töltök a könyvek felett. Meghaladhatja a 30 órát is. Én mindig a ténylegesen hajtogatásra fordított időt mérem. Nyilván van, hogy egy hét mire elkészül, mert nem napi 24 órában foglalkozom ezzel. 

 

Melyik volt az első alkotásod és melyikre vagy a legbüszkébb? 

Az első alkotásom a barátnőm névnapjára egy rózsa volt. Az első komolyabb könyvszobrom egy fa. Mivel nálam öt éve mellrákot diagnosztizáltak és műtét után kaptam kemoterápiát is, ezért csináltam meg.  A kemoterápia a tiszafa kérgéből kivont szer, legalább is egy része. Tehát nekem maga az élet! Legbüszkébb mindig a legutolsóra vagyok. De igazából mindre! 

 

 

Mi volt az eddigi legextrémebb hajtogatásod? 

Szerintem még nem csináltam meg a legextrémebbet. Van pár minta a fejemben, melyek még várnak a sorsukra s tisztulnak. Az biztos, hogy egy nagy és részletgazdag minta lesz a fő mű. 

 

Mik a távlati céljaid, meddig lehet eljutni a könyvszobrászattal?

Nagyon tudok örülni, mikor rácsodálkoznak. Büszke is vagyok rájuk!  Ajándéknak is kitűnő! Szerintem nincs olyan közeli ismerősöm, aki ne kapott volna tőlem könyvet.  Eddig 28 könyvet hajtottam meg, abból 8 van nálam. Ez mindent elmond. Pont ezért van olyan alkotás, melyet újra meghajtok, hisz nekem is nagyon tetszett csak épp elajándékoztam. A tökéletességre törekszem, hogy minél precízebbek legyenek a hajtásaim! S hogy hová lehet eljutni? Ahhoz még sokat kel fejlődnöm, hogy nagyot merjek álmodni. Minden esetre, mivel látom magamon a fejlődést, szoktam figyelni pályázatokat hogy megméretessem magam.  

 

Mennyire nehéz a könyvszobrászat, bárki képes lehet elsajátítani ezeket a technikákat? 

Bárki elsajátíthatja a technikát! Nem kel hozzá különleges képesség.  Kel hozzá egy sablon, egy hozzá illő könyv egy ceruza, egy vonalzó, ha vágás is fog történni, akkor egy olló és rengeteg türelem és idő. Ennyi! Nem nehéz… szerintem. egyszerűbb mintával kel elkezdeni, hogy ráérezzen az ember, aztán nincs megállás.   Gyors visszaigazolást add a minta. Ha nem is tökéletesek a hajtások, akkor is látványos. 

 

Hol lehet megtekinteni az alkotásaidat? 

Mivel nagyon kevés könyv van a birtokomban, most azon vagyok, hogy feltöltsem a készletem. Szeretnék majd bemutatkozni könyvtárakban, vagy más nyilvános helyeken is. Jelenleg a Facebook oldalon, az adatlapomon van RiBook album, ahol az eddigi elkészült könyveimről vannak fotók. 

Hirdetés