Ismét virágkorukat élik a kerámiák – Stela egy mesés világba kalauzol el titeket!

Hirdetés

Ismét egy interjút hoztam számotokra, amit egy régi, kedves ismerőssel készítettem. Stelával osztálytársak voltunk, az utunk elvált az iskola után, de nyomon követtem munkásságát. Az utóbbi időben a kerámiákkal hívta fel magára a figyelmet, amik valóban egyediek és igazán mutatósak. Gyertek és ismerkedjetek meg kicsit közelebbről az alkotóval, Šternócka Stelával beszélgettem..

 

Mesélj magadról pár szót, honnan jött a saját kézzel készített termékek szeretete?

Már gyerekkoromban szerettem alkotni. Kaptam egy könyvet, ami tele volt jobbnál jobb ötletekkel, és én szinte mindent el szerettem volna készíteni. Emlékszem, hogy anyukám már néha ki volt borulva, hogy mindig be kellett szerezni valamit az alkotásokhoz. Viszont nagy szerencsém volt, mert anyukám már akkor is olajfestményeket festett, így már nagyon korán belekóstolhattam a művészet világába. 

 

Kézügyességgel születtél vagy nagyon sokat kellett tanulni ahhoz, hogy ilyen szintre fejleszd a kerámiákat?

Úgy gondolom, hogy mindent tanulni kell és mindenhez kell rengeteg türelem és kitartás akkor is, ha valaki tehetséges. Nagyon sok éjjelen át gondolkodás, tanulás, tesztelés , hibázás, az elmúlt 3 évem ebből állt. 

Hirdetés

 

 

Mikor kezdtél el foglalkozni a kerámiákkal, miket készítesz?

Kb. 3 éve csöppentem bele a kerámia világába, viszont akkor még meg volt a gyermekruhamárkám, amivel nagyon intenzíven foglalkoztam. Majd szépen lassan kialakult az érzés bennem, hogy mennyire hiányzik a művészet az életemből. Már gyerekként agyagozni szerettem volna, csak akkor nem nyitottak épp a művészeti iskolában olyan osztályt, így rajzra jártam, mint a nővérem. Nagyon szeretek bögréket készíteni, ha engedi az időm, akkor tálakat és teáskancsókat is készítek.

 

 

Minden darabot saját kezűleg készítesz? A kerámiák esetében is igaz a mondás, mely szerint nincs két egyforma darab, vagyis mind-mind teljesen egyedi és utánozhatatlan?

Ez teljesen így van. Minden egyes darab eredeti, a bögréimen sokszor megjelennek különböző állatkák, ők is mind egyesével, kézzel készülnek. A rókás bögrék sosem hiányozhatnak, de most a legújabb nagy kedvenceim a bálnák. Magában a bögrét is kézzel formálom, szinte látszódnak benne az ujjlenyomataim. Van, hogy korongozok, de jelenleg leginkább az atipikus vonal a jellemző az alkotásaimra. 

 

 

Mennyi idő elkészíteni egy-egy alkotást?

Ezt így nehéz elmondani, mert nagyon hosszú a folyamat, míg elkészül egy-egy darab. A webshopomban 1 hónapban egyszer van újratöltés és kezdődik az egész folyamat előről. Most a vásárlóimnak sajnos többet kell várni, mivel 2 fantasztikus kézműves vásárra is készülök. 

 

 

Hol lehet Téged és a termékeidet megtalálni, személyesen lehet vásárolni, van boltod vagy vásárokon jelen vagy? 

A webshopomon lehet megvásárolni az elkészült kerámiáim. Jelenleg azon dolgozom, hogy minél több tárgyat tudjak elkészíteni havonta a vásárlóimnak. Két vásárba készülök májusban, illetve a Naszvadi termálfürdőben lesznek megvásárolhatók az alkotásaim. Mindig mindenről részletesen írok az Instagram Stela S.ceramics oldalamon és Designo név alatt megtaláltok Facebookon. Természetesen postázok Magyarországra is, sokszor kérdezik. 

 

 

Mik a terveid a jövőre nézve?

A jövőben szeretnék még rengeteg dolgot megtanulni. Szobrász tanfolyamra készülök. Mindenképp fejlődni szeretnék, feszegetni a határaimat. Nagyon nagy örömöm lelem az alkotásban, rengeteg csodás emberrel már megismerkedhettem általa, pedig még csak nemrég kezdtem igazán belemerülni ebbe a csodás világba.

Hirdetés