Így készíts házilag óriási babzsák kanapét!

Hirdetés

Szeretnéd a babzsák-fotelek kényelmét nagyobb méretben élvezni, például akár kanapéként? A babzsákok elkészítése egyszerű feladat (legalábbis más bútordarabokhoz képest), ez a babzsák kanapé pedig akár egy formához illeszkedő ágyként is használható.

 

1. lépés: Alapanyagok és eszközök a babzsák kanapé elkészítéséhez

 

  • Babzsák töltőanyag (az alábbiakban bővebben)

  • Szövet a zsák elkészítéséhez (az alábbiakban bővebben)

    Hirdetés

  • 90 cm tépőzár

  • Varrógép

  • 10-15 cm átmérőjű kartonhenger, nagyjából 60-90 cm hosszúságban

  • Opcionális: fújó üzemmódba állítható porszívó

 

 

2. lépés: A méret kiválasztása - mekkora babzsák kanapét/fotelt szeretnél

 

A mérettől függ majd, hogy mekkora mennyiségű szövetre és töltőanyagra lesz szükséged. Egy hagyományos babzsákfotel általában gömbölyű, azonban egy ugyan ilyen jellegű kanapé sokkal inkább henger formájú. Íme néhány különböző méret és a hozzájuk szükséges szövetek mérete:

 

 

A zsákhoz valamilyen puha, de strapabíró anyagot érdemes használni, mint például kordbársonyt.

 

3. lépés: A babzsák töltőanyag kiválasztása

 

Nagyjából 80%-ig kell feltöltened a kanapédat – egy hagyományos babzsákfotel nincs ennyire tele, de nagyobb méreteknél több töltőanyagra van szükség, hogy a bútor megtartsa a formáját. Egy henger térfogatát az alábbi egyszerű képlettel számíthatod ki (ennek kell aztán a 80%-át feltöltened anyaggal):

 

pi × henger sugara × henger sugara × henger hossza

 

Töltőanyagok számos helyen beszerezhetők. Egy opció hungarocellből készült „babokat” használni, de érdemes előbb tájékozódni a különböző anyagok előnyeiről és hátrányairól.

 

4. lépés: A tervek elkészítése - babzsák kanapé tervek

 

Feladatod egy egyszerű szövethenger megtervezése és elkészítése. Itt jön az a rész, hogy ki kell választanod a kívánt méreteidet.

 

Fontos: Az alábbi példában a 90x250 cm-es változatot készítjük el. Szükség szerint helyettesítsd ezeket az értékeket a saját méreteiddel.

 

  1. Vágj ki két darab 90 cm átmérőjű kört a választott szövetanyagból.

  2. Vágj ki három darab 90 cm széles (ez az érték meg kell egyezzen a kivágott körök átmérőjével) és 250 cm hosszú téglalapot a szövetanyagból.

  3. Vágj ki egy 60x60 centis négyzetet a szövetből, ez kerül majd a zsák töltőnyílására.

 

5. lépés: Készíts egy duplán zárt töltőnyílást - itt fogod megtölteni a babzsák kanapédat!

 

Ezen a nyíláson keresztül töltöd majd fel anyaggal a kanapédat. A duplán lezárt nyílás nem csak abban segít, hogy a babok a kanapéban maradjanak, hanem a tépőzárakat is megerősíti, így azok nem jönnek szét olyan könnyen, ha például a gyerekek ugrálni kezdenek rajta.

 

  1. Vágj egy 30 cm hosszú nyílást az egyik 90x250 cm-es téglalapba, nagyjából 30 centire az egyik végétől. Rögzíts egy-egy csík tépőzárat a vágás mindkét oldalára. Ez lesz a külső zár.

  2. Varrd rá a 60 cm-es négyzetet a téglalapra, hogy a közepe pont eltakarja a 30 cm-es nyílást. Csak 3 szélét varrd le, az egyik szélére pedig rögzíts tépőzárat. Ez lesz a belső zár, ami az anyag azon oldalára kell kerüljön, amelyik végül a kanapé belsejében lesz majd.

 

6. Lépés: A babzsák kanapé összevarrása

 

  1. Varrd össze a 3 nagy (90x250 cm) téglalapot a hosszú szélüknél – így egy 270x250 cm-es lepedőd lesz. Ezt aztán hajtsd félbe, és varrd össze a 250 cm-es széleket, kialakítva így a hengert, amely mindkét végén nyitott.

  2. Erősítsd meg az összes varratot egy második varrással is.

  3. A henger legyen kifordítva.

  4. Varrd fel a henger két végére a két kört, amit kivágtál az anyagból.

 

7. lépés: A babzsák kanapé feltöltése

 

Fordítsd vissza a hengert úgy (kifordított állapotából), hogy a külső oldala kifelé nézzen. Ezt többféleképpen is megoldhatod:

 

A lassú módszer

Terítsd ki hosszában a kanapét (ideális esetben egy lépcsőn, hogy a szájrésze fent, a másik vége pedig a lépcső alján legyen), majd fogj egy 10-15 cm átmérőjű karton hengert, helyezd a töltőnyílásba, és öntsd bele a töltőanyagot.

 

A gyorsabb módszer

A gyorsabb módszerhez egy olyan porszívóra lesz szükséged, ami képes szívó és fújó módban is működni. Nincs más dolgod, mint felszívni egy adag töltőanyagot, majd belefújni azt a kanapéba.

 

A kanapé így kész is, amire készülj fel, hogy idővel a töltőanyag tömörödhet, akkor érdemes utántölteni majd. Jó kreatívkodást! :)

Hirdetés