Sokáig eláll, egészséges és finom – Készítsünk gyömbérszörpöt!

Hirdetés

Nem kell hozzá nagy konyhai tapasztalat, bárki könnyedén elkészítheti ezt a finomságot. Előnye, hogy sokáig eláll, emellett nagyon egészséges is, nézzük hát a receptet! 

 

Gyömbérszörp készítése – Miért olyan egészséges a gyömbérszörp?

A gyömbér gyökere cukrot, gyantát, gyantasavat, valamint keményítőt is tartalmaz. Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. A gyömbér gyökerének hagyományosan gyógyhatást tulajdonítanak. Bizonyítottan csökkenti a hányingert és segíthet az utazási betegség megelőzésében. Ezek mellett tradicionálisan használják egyéb emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is, pl. hasi görcsök vagy puffadás ellen.

 

A gyömbér csökkenti a koleszterinszintet, illetve antioxidáns tulajdonságokkal is bír, igaz, utóbbiakat még csak sejttenyészeteken sikerült bizonyítani. Segít kordában tartani a vércukorszintet, valamint növeli az inzulin hatékonyságát. Ismeretterjesztők szerint szíverősítő, hatékony a rákbetegségeknél, különösen a petefészek- és vastagbélrák ellen, de a tüdő-, mell-, bőr-, prosztata- és hasnyálmirigyrák kóros sejtjeit is pusztítja.

Hirdetés

 

Gyömbérszörp készítése – A hozzávalók

Az ízletes gyömbérszörp elkészítéséhez szükségünk lesz 30 dkg hámozott gyömbérre, 100 dkg kristálycukorra, 2 liter vízre, 4 db közepes méretű citromra, valamint 1 kávéskanál Natrium-benzoátra. Érdemes a gyömbért és a citromot is termelőtől, illetve a piacról beszereznünk, de a gyömbér esetében termeszthetjük mi magunk is. 

 

Gyömbérszörp készítése – A recept

Először is pucoljunk meg kellő mennyiségű gyömbért egy éles kés segítségével, majd szeleteljük fel. Öntsük egy lábasba a vizet, adjuk hozzá a cukrot és forraljuk fel. Az így készült szirupba tegyük bele a szeletelt gyömbért és facsarjuk bele a citromok levét is. Forraljuk fel ismételten, majd vegyük le a tűzről és pihentessük 30-60 percen keresztül attól függően, hogy mennyire szeretnénk csípősen fogyasztani – minél tovább pihen, annál erősebb lesz. 

 

Amíg pihen, addig mossuk ki az üvegeket és fertőtlenítsük ki forrázással. Ha letelt az idő, szűrjük le a kész szörpöt, töltsük az üvegekbe, a tetejére egy késhegynyi nátrium-benzoátot szórjunk, zárjuk le légmentesen és tegyük szárazdunsztba. Hűvös helyen akár évekig is eláll a finom és egészséges szörp, még akkor is, ha nem teszünk vele nátrium-benzoátot!

Joseph Mucira képe a Pixabay -en.

Hirdetés