Ősszel metsszük a fügét, ha bőséges termést szeretnénk! – Füge metszési útmutató mindenkinek

Hirdetés

Nagyon sok kertben fordultam meg az évek során, és meglepően tapasztaltam, hogy szinte minden fügetulajdonos azon a véleményen volt, hogy a fügét nem szabad metszeni. Nézzük, mi az igazság ezzel kapcsolatban, tartsatok velem és tudjatok mindent a füge metszéséről! 

 

A füge metszése – Kell metszeni a fügebokrot?

Ha röviden szeretnék válaszolni, akkor annyit írnék, hogy igen. Ugyanakkor mivel sok a tévhit az emeberek között, így kicsit kibontom ezt a kérdést. Abban az esetben, ha nem végezzük el a füge metszését, akkor a bokorra és az időjárásra bízzuk a termést, metszéssel viszont be tudunk avatkozni – ez igaz a többi gyümölcsfára is). A füge metszésével tehetünk azért, hogy rengeteg gyümölcs legyen a fügebokron, ráadásul azt is elérhetjük, hogy ezek a gyümölcsök mindig időben beérjenek.  

 

A füge metszése – Baj, ha nem végezzük el a füge metszését?

Ha nem metsszük meg a fügebokrot, akkor azt fogjuk tapasztalni egy idő után, hogy a növény óriásira megnőtt. A füge földből kinövő hajtásokat hoz, amik oldalhajtások lesznek és az égbe törnek. Ezekből egy év múlva tartóágak lesznek, amik újabb hajtásokat hoznak, tehát minden évben egyre magasabb lesz a fügebokor. Ez azt is eredményezheti, hogy a túl hosszúra nőtt és oldalra hajló ágak sérülnek, letörnek. A felfelé növők meg fognak maradni, lesz is rajtuk gyümölcs, amiket viszont nem fogunk elérni, maximum létráról. És akkor még nem ejtettünk szót a téliesítésről, az óriásira megnőtt növényt nem fogjuk tudni kellőképpen betakarni, ezért az egész elfagyhat. 

 

Hirdetés

A füge metszése – Mikor végezzük el a füge metszését? 

Tapasztalatom szerint a legjobb, ha ősszel végezzük el a füge metszését, egészen pontosan akkor, amikor már nincsen rajta levél (október közepe-vége). Ekkor látjuk a legpontosabban az ágak szerkezetét, könnyebben ki tudjuk alakítani a bokor formáját. Az őszi metszés másik előnye, hogy így kisebb növényt kell betakarnunk tél előtt. Ha azonban ősszel nem végeztük el a füge metszését, tegyük meg tavasszal, március környékén. 

 

A füge metszése – Hogyan végezzük el a füge metszését?

A füge metszését mindig úgy végezzük el, hogy a növényünk kezelhető méretű maradjon. Egy fügebokor átlagosan másfél-két métert is nőhet egyetlen év alatt – metszés során érdemes a növényt maximum másfél méteres magasságon hagyni. Így könnyedén tudjuk takarni a téli időszakban és a következő évben is akkora magasságon marad, ahol még le tudjuk szüretelni a termését. 

 

A fügebokor mindig a fiatal hajtásokon hozza a termést, ezért el kell érnünk, hogy ezekből minél több át tudjon telelni és a nyár közepén elkezdjen teremni. Ha mindent a tavasszal hozott, friss hajtásokra bízunk, akkor sokkal később, csak ősszel lesz termésünk és csökken az esélye annak, hogy a gyümölcs beérik.

 

A füge csak és kizárólag napos részen terem bőségesen, árnyékban nagyon bizonytalan a termés. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni metszés során – olyan formára neveljük a növényt, hogy minél nagyobb részét süsse a Nap. A befelé növő ágak árnyékban lesznek, ezeket vágjuk ki, de ugyanígy tegyünk az egymást keresztező ágakkal is. A legideálisabb, ha váza formájú bokrot alakítunk ki.

Daniela Mackova képe a Pixabay -en.

Hirdetés