Kezdődik a befőzési szezon – Készítsünk isteni cseresznyelekvárt tartósítószer nélkül!

Hirdetés

Alig vártam, hogy végre kezdetét vegye a befőzési szezon, mivel az egész család imádja feltölteni az éléskamrát. Nézzük is az első gyümölcsöt, amit el lehet tenni, ami pedig nem más, mint a cseresznye! Kóstoltad már a cseresznyelekvárt? Ha nem, le ne maradj róla idén, tényleg isteni! 

 

Cseresznyelekvár recept – A hozzávalók

A cseresznyelekvár elkészítéséhez szükségünk lesz 5 kilogramm kimagozott cseresznyére, 1 kilogramm cukorra, vagy édesítőre, 1 közepes citrom levére, valamint 15 dkg pektinre. Ha szeretnénk egy kicsit változatosabbá tenni, akkor tehetünk hozzá egy kis vörösbort, vagy fahéjat.

 

Cseresznyelekvár recept – Az elkészítés

Miután kimagoztuk a cseresznyéket, alkalmazzuk nagyanyáink bevált módszerét és áztassuk be a gyümölcsöket – ez azt fogja eredményezni, hogy az összes kukac ki fog jönni a cseresznyéből. A szemeket válogassuk át, fontos, hogy csak az ép, egészséges darabok kerüljenek a lekvárba, mivel a rothadt, sérült cseresznyék kellemetlen ízt eredményezhetnek. Ha kész vagyunk a magozással és az áztatással, tegyük a cseresznyét egy magasfalú fazékba és közepes lángon kezdjük el a főzést. Kevergessük sűrűn, nehogy véletlenül leégjen az alja.

 

Hirdetés

Egy kis idő után látni fogjuk, hogy a cseresznye elkezd levet engedni, ekkor érdemes visszavenni a hőfokot. 2,5-3 óra alatt a cseresznyék teljesen szétfőnek, ha ez megtörtént, botmixer segítségével készítsük el a cseresznyepépet – én szoktam hagyni kisebb-nagyobb darabokat benne, mert úgy szereti a család (a pépesítést ki is lehet hagyni egyébként). Ezt követően adjuk hozzá a cukrot és forraljuk fel kevergetés mellett.

 

Forrás után jöhet a pektin, valamint a citrom leve, keverjük el és pár percig még rotyogtassuk a lekvárunkat. Közben fertőtlenítsük, mossuk el a befőttes üvegeket, és ha kész vagyunk, töltsük meg az üvegeket a cseresznyelekvárral. Nem szoktunk tartósítószert rakni hozzá, sokáig eláll anélkül is, csak az a fontos, hogy a befőttes üvegeket légmentesen zárjuk le. Ezt követően mehet a száraz dunsztba pár napig, majd a kamra polcára. 

congerdesign képe a Pixabay -en.

Hirdetés